Åldersvänliga och hållbara samhällen i Norden
Välfärdspolitik
Hållbar samhällsutveckling bör ta hänsyn till äldre vuxnas behov. Genom att inkludera äldre vuxna i samhällsplaneringen kan de nordiska samhällena förstärka sin förmåga att anpassa sig till förändringar.
Projektet Åldersvänliga och hållbara samhällen i Norden syftar till att bidra till utveckling av socialt hållbara, åldersvänliga städer och samhällen. Att främja jämlik inkludering och de äldres aktiva medverkan i stads- och samhällsplaneringen är viktigt.
Projektet består av fyra helheter
- åldersvänliga städer och samhällen i Norden
- äldreråd i Norden
- flexibelt arbetsliv och frivilligt arbete för äldre vuxna i Norden
- utbyte av nordiska erfarenheter och fortsatt samarbete inom området.
Inkludering av äldre vuxna nödvändigt
En hållbar stads- och samhällsutveckling kräver att alla aktörer i samhället samarbetar tvärsektoriellt på nationell, regional, kommunal och lokal nivå. Att inkludera äldre vuxna är nödvändigt för att utvecklingsarbetet ska lyckas.
Projektet stöder Nordiska ministerrådets vision 2030 om att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030. Aktiviteterna inom projektet ligger i linje med mål 11 i Agenda 2030 om hållbara städer och samhällen. Nordens välfärdscenter arbetar också med Världshälsoorganisationen WHO:s Decade of Healthy Ageing 2021–2030 som globalt samlar ihop olika aktörer för att förbättra livet för de äldre.
Åldersvänliga städer och samhällen i Norden
Nordens välfärdscenter koordinerar ett nordiskt nätverk för åldersvänliga städer och kommuner som är med i Världshälsoorganisationens globala nätverk Age-friendly cities and communities. I nätverket ingår Oslo, Trondheim, Senteret for et aldersvennlig Norge, Esbjerg, Göteborg, Uppsala, Halstahammar, Stockholm, Gävle, Östersund, Tammerfors, Åbo och Reykjavik. Det globala nätverket ger medlemmarna en möjlighet att utbyta erfarenheter och lära sig av varandra. Utveckling av åldersvänliga städer och samhällen sker tvärsektoriellt i nära samarbete mellan olika kommunala förvaltningar och mellan andra aktörer i samhället.
Äldreråd i Norden
Alla nordiska länder har ett äldreråd eller pensionärsråd i kommuner och även på regional nivå. Äldrerådet lämnar synpunkter och önskemål i frågor som berör äldre vuxna. Målet är att påverka beslutsfattandet i samhället. Det finns också olika typer av kommittéer eller äldreombud på nationell nivå.
Flexibelt arbetsliv och frivilligt arbete för äldre vuxna i Norden
Nordiska ministerrådets vision 2030 strävar också till att stärka människors anknytning till arbetsmarknaden. En av de prioriterade grupperna i det här arbetet är äldre vuxna.
Enligt bland annat det finska nationella åldersprogrammet och den norska regeringens strategi för ett åldersvänligt samhälle Flere år – flere muligheter bör man sträva till ett längre arbetsliv och förbättrad funktionsförmåga. Ett sätt att uppnå möjligheter till ett flexibelt arbetsliv är enligt den norska strategin bland annat kompetensutveckling, attitydförändringar, ny livsfaspolicy, höjning av pensionsåldern samt vidareutveckling av pensionspolicyn. Det finska åldersprogrammet å sin sida strävar till att bland annat förbättra förutsättningarna för frivilligt arbete.
Utbyte av nordiska kunskaper och fortsatt samarbete inom området
Projektet Åldersvänliga och hållbara samhällen i Norden kommer att utveckla samarbetet med verksamhetsområdena Välfärdsteknologi och Demens samt projektet Kost och fysisk aktivitet hos äldre vuxna. Likaså ska det tvärsektoriella samarbetet med andra nordiska institutioner och baltiska länder förstärkas.
Rapporter
Välfärdspolitik
7 jun 2022
Active and Healthy Ageing: Heterogenous perspectives and Nordic indicators
The aim of this report is to emphasise why there is a need for a more heterogenous perspective on active and healthy ageing. A ran [...]
Välfärdspolitik
4 apr 2022
Indicators for Active and Healthy Ageing in the Nordic Region
Population ageing is a major demographic trend affecting the policy agenda in the Nordic Region, in Europe, and globally. The repo [...]
Välfärdspolitik
5 nov 2020
Att åldras i Norden
Inkludera fler äldre vuxna i arbetet med äldrefrågor, både på en lokal och nationell nivå. Den äldre befolkningen ska inte [...]
Välfärdspolitik
15 jan 2019
Skapa åldersvänliga städer i Norden
I oktober 2018 anordnades i Stockholm den första nordiska konferensen som behandlade åldersvänliga städer. I denna publikation [...]
Välfärdspolitik
23 jan 2018
En bättre plats att åldras på
Vi lever allt längre i Norden och andelen äldre personer i befolkningen ökar. Att allt fler lever längre är naturligtvis myck [...]