Integrerad vård och omsorg på distans
Välfärdsteknologi
En stor andel av de medborgare i Norden som har insatser inom social omsorg behöver även sjukvård. För dem spelar det ingen roll vem som ansvarar för vad. Det ska fungera och vara koordinerat. Så ser det inte ut i verkligheten. Projektet Integrerad vård och omsorg på distans fokuserar på hur socialtjänst, primärvård och specialistvård i Norden kan samordnas med hjälp av distanslösningar.
Det är inte ovanligt att personer som har äldreomsorg även regelbundet är i kontakt med olika vårdinstanser. Det är insatser inom hemtjänst, hemsjukvård samt regelbunden vård via både primärvård och specialistvård på sjukhus. För medborgarna spelar det ingen roll vem som ansvarar för vad. Huvudsaken är att både vård och omsorg är koordinerad och fungerar.
– Det är inte alltid det fungerar utifrån ett individperspektiv. Det är en stor organisatorisk utmaning att kunna samordna socialtjänst, primärvård och specialistvård. Det är många huvudmän och ofta även olika lagrum som är med och styr insatserna, säger projektledare Bengt Andersson på Nordens välfärdscenter.
För alla de som behöver insatser skulle det betyda mycket om det går att öka samarbetet mellan välfärdens olika organisationer. Här har projektet om integrerad vård och omsorg på distans stor relevans. Det handlar om många praktiska steg som går att lösa med stöd av välfärdsteknologi och distanslösningar.
I projektet Integrerad vård och omsorg på distans, iVOPD, riktas fokus på betydelsen av samarbete mellan välfärdsinstanser på regional och lokal nivå. Projektets första uppdrag var att kartlägga och presentera modellområden för integrerad vård och omsorg med stöd av distanslösningar. I publikationen Integrated Healthcare and Care through distance spanning solutions – for increased service accessibility presenteras resultatet av kartläggningen med beskrivningar av hur fem nordiska regionala nätverk arbetar med integrerad vård och omsorg. Rapporten innehåller även ett teoretiskt ramverk med fokus på hur styrning, som ett sätt att leda, kan få samarbete mellan regioner och kommuner att fungera.
Finlands regionreform intressant
Samverkan mellan regioner och kommuner kring välfärdsteknologi och distanslösningar pågår redan, både i strukturerad form och i projektform. I Norden är Finland först ut med en stor regionform som genomfördes första januari 2023.
– Det är mycket intressant det som nu sker i Finland. I stort sett all vård och omsorg som kommunerna har haft ansvar för ingår i de nya välfärdsområdena, säger Bengt Andersson.
Projektet fokuserar i större utsträckning på betydelsen av samarbete mellan välfärdens olika verksamheter och organisationer för att uppnå en integrerad vård och omsorg för medborgarna i Norden med stöd av välfärdsteknologi och distanslösningar.
– Att samarbeta kan vara svårt! Det krävs tillit och nätverkande för att kunna samarbeta och sätta medborgarnas behov i centrum.
I projektet Vård och omsorg på distans, VOPD, samarbetade Nordens välfärdscenter med Glesbygdsmedicinskt centrum i region Västerbotten. iVOPD är en fortsättning på det arbetet och Integrerad vård och omsorg på distans. Projektet bedrivs inom ramen för särskilda aktiviteter som genomförs i handlingsplanen för Nordiska ministerrådets vision 2030. iVOPD är tvärsektoriellt och omfattar bland annat arbetsmarknad inom välfärdssektorn och grön omställning.
Rapporter
Välfärdsteknologi
15 sep 2022
Integrated Healthcare and Care through distance spanning solutions – for increased service accessibility
The Nordic countries are built on the principle of democracy and on universal access to high-level health and social services. But [...]