Mångfald och digitalisering på de politiska arenorna i sommar
Folkhälsa, Funktionshinder, Integration, Välfärdspolitik, Välfärdsteknologi
4 jun 2019
Nordens välfärdcenter lyfter fram frågor om mångfald, digitalisering och ett stärkt nordiskt samarbete inom socialområdet på de nordiska politiska arenorna i sommar. Vi deltar i AlandicaDebatt på Åland, Almedalsveckan i Sverige, Suomiareena i Finland och Arendalsukan i Norge. Här nedan har vi listat våra olika aktiviteter.
AlandicaDebatt 9-11 juni, Mariehamn
Digitalisering den nya infrastrukturen, 10 juni kl. 13.00 – 13.45
Med en åldrande befolkning och avfolkade områden i hela Norden uppstår frågan hur välfärdstjänster ska kunna levereras. Äldre behöver vård och omsorg som alla andra medborgare. Länderna i Norden måste ha som ambition att göra sådana tjänster tillgängliga för alla, oavsett var i landet de bor. Digitalisering är den nya infrastrukturen och vi på Nordens välfärdscenter är med och bidrar till utvecklingen på området. Vi verkar i det nordiska projektet Vård och omsorg på distans ( VOPD) där vi håller på att ta fram nordiska exempel på digitala lösningar. På seminariet presenterar vi exempel på väletablerade tjänster som visat sig fungera.
Studentmobilitet och funktionshinder i Norden, 10 juni kl. 16.00 – 16.45
Studenter med funktionsnedsättning i högre utbildning har samma rätt att studera utomlands som andra. EU:s mål för studentmobilitet är att 20 procent av alla studenter ska genomföra hela eller delar av sina studier i ett annat land. Seminariet presenterar kortfattat resultat från en studie om studerande med funktionsnedsättning i högre utbildning i Norden, och vad som måste fungera, om de ska kunna studera vid en högskola eller universitet i ett annat land. Vi får också bland annat en bild om förutsättningar och möjligheter för unga och vuxna med funktionsnedsättning på Åland.
Almedalsveckan 30 juni -7 juli, Visby
Från nyanländ till nyanställd – har våra nordiska grannar svaret? 1 juli kl 10.00 – 10.45
I Danmark ska flyktingar ut i jobb efter fyra veckor. Norge satsar på yrkesutbildningar. I Finland vill man korta etableringsprogrammen. I Sverige diskuteras subventionerade anställningar och sänkta ingångslöner. Målet är dock detsamma: fler nyanlända i varaktiga jobb. Vilken väg är den rätta? Vad säger forskningen? Vilken politik är mest framgångsrik? Vi har ställt frågan till Nordens främsta forskare inom området. Hör deras rekommendationer för en effektiv – och hållbar integrationspolitik.
Digitaliseringen tar över – vem vinner, vem förlorar? 1 juli kl. 17.15-18.45
Nya modeller för socialservice kan inkludera fjärrmonitorering med hjälp av kameror, sensorer och fjärrmöten. Det är smidigt och enkelt och snabbt – för dem som klarar det. Det kan också vara utmanande, skrämmande, svårt och opersonligt. Utvecklingen går snabbt och teknologin och innovationerna skapar otaliga nya möjligheter både för privatpersoner och myndigheter. Men vi får inte bli fartblinda. Parallellt med innovationerna måste samhället klara av att skapa stödformer för dem som av olika anledningar inte kan utnyttja applikationer, innovationer och innovativa nya serviceformer.
Suomiareena 15-19 juli, Björneborg
Immigrant women as parents and as taxpayers – what is true and what is false? 15 juli kl. 10.00-11.00
Employment and parenting can be combined according to the Nordic welfare state model. How does the model work for women coming from different cultures and which myths surround the topic? Do we need immigration to solve the crises of our aging society? Do the women tend to become employed or do they stay at home taking care of children and the elderly? What ways do we have for truly combining parenting and employment? Welcome to a conversation about social integration, birth rate and employment.
Nordens välfärdscenter i nordiska paviljongen, 19 juli kl. 10-16
Nordens välfärdscenter deltar tillsammans med Nordiska ministerrådet och övriga nordiska institutioner och organisationer med en nordisk paviljong på Suomiareena i Björneborg. Fredagen 19 juli kan du träffa oss i paviljongen tillsammans med Niva. Kom och diskutera aktuella välfärdsfrågor över nordisk fika, få mer information om vår verksamhet och tävla i ringkastning om nordiska priser.
Arendalsuka 12-17 augusti, Arendal
År 2017 genomförde den förra isländska socialministern Árni Páll Árnason, på uppdrag av Nordiska ministerrådet, en genomlysning av det nordiska samarbetet på socialområdet. Syftet med rapporten är att utveckla och stärka samarbetet enligt ländernas behov och aktuella problemställningar. Ett centralt mål är att fokusera mer på kunskap som fungerar i praktiken. Under seminariet presenterar Árnason rapporten och Nordens välfärdscenters direktör Eva Franzén deltar i diskussionen om hur det nordiska samarbetet på socialområdet kan stärkas på bästa sätt.
Hvis vi skal lykkes med integreringen og opprettholde velferdsstatens bærekraft må innvandrere i arbeid i større grad enn i dag. Ikke minst gjelder dettte kvinner med innvandrerbakgrunn. Deres arbeidsdeltakelse ligger langt under innvandrede menn og kvinner generelt i de nordiske landene. Forskning viser at kvinners arbeidsdeltakelse har betydning for om barn i innvandrerfamilier klarer seg i godt samfunnet. Budskapet er at man kan lykkes med å få flere innvandrerkvinner i arbeid hvis man ser til de land og kommuner som har arbeidet godt med dette, og det er noe å lære av hverandre i Norden. Nordisk ministerråd har utabeidet en “Håndbok for innvandrerkvinners arbeidsdeltakelse” med prinsipper og guidelines for hvordan man bør jobbe for å få innvandrerekvinner i arbeid.
Foto: Suomiareena/MTV3
Relaterade nyheter
Funktionshinder
6 sep 2024