Genomfört
Välfärdsteknologi kan bryta farlig ensamhet
Välfärdsteknologi
Ensamhet är hälsofarligt. Det kan vara jämförbart med att ha dåliga levnadsvanor och ökar risken hos den enskilde att utveckla hjärt-och kärlsjukdomar, stroke och demens. Risken för psykiska problem ökar också. Välfärdsteknologi kan bryta ensamheten.
Forskning visar att ensamhet är dubbelt så farligt som fetma och lika skadligt för hälsan som alkoholism eller att röka 15 cigaretter varje dag.
Digitala tjänster kan bryta ensamhet
Det är ingen tvekan om att social isolation och ofrivillig ensamhet orsakar stora problem för individer. Välfärdsteknologi kan vara lösningen för många. Flera regioner och kommuner runt om i Norden erbjuder olika aktiviteter för att hjälpa människor att bryta social isolation. De aktiviteter det rör sig om är olika slags digitala tjänster.
Det verkar dock vara svårt att etablera dessa tjänster eftersom bland annat ansvarsfrågan ofta är otydlig. Vem har ansvar för att en persons sociala isolation ska brytas?
Nordisk tankesmedja genomförde två workshops om social isolation och välfärdsteknologi under 2019. Tankesmedjan identifierade både utmaningar och hinder och tog utifrån det arbetet fram rekommendationer på såväl nordisk som nationell nivå om hur välfärdsteknologi kan fungera för att bryta social isolation. I rekommendationerna finns också anvisningar om vad myndigheter, kommuner, företag och enskilda individer behöver göra för att det ska fungera.
Rekommendationer för att bryta social isolation
Utmaning: Användande av välfärdsteknologi och digitalisering.
Inom målgruppen personer som är socialt isolerade är kunskapen låg om hur teknik och digitalisering kan fungera som stöd för att bryta social isolation.
Rekommendation: Att nationella, regionala och kommunala organisationer tar fram en vision om hur man kan använda digitala verktyg och plattformar. Goda exempel är bland annat Skottlands program A connected Scotland – Our strategy for tackling social isolation and loneliness and building stronger social connections. En rekommendation för kommunala organisationer är att arbeta med digitala mötesplatser som bjuder in och stöder aktiviteter där människor kan träffas – se exempel presenterade på Nordens välfärdscenters Masterclass 2019.
Utmaning: Även inom professionen i kommunal sektor är kompetensnivån på området generellt sett låg.
Rekommendation: Att nationella, regionala och kommunala organisationer satsar på personalutbildning om hur välfärdsteknologi och digitalisering kan fungera som stöd för att bryta social isolation, se exempel från Kunskapsguiden Sverige. I regionala och kommunala miljöer är det en rekommendation att personal och medborgare får möjligheter att se och prova på tekniken i visningsmiljöer, se exempel från DokkX i Århus.
Utmaning: Brist på kunskap om social isolation och de stora individuella konsekvenser det medför samt andra socioekonomiska konsekvenser.
Rekommendation: Politiker på nationell, regional och kommunal nivå bör sätta social isolation och dess negativa konsekvenser högt upp på den politiska agendan. Ett bra exempel på nationell politisk nivå är Skottlands program.
Kommunikationsaktiviteter – samtliga politiska nivåer samt branscher och frivilligorganisationer rekommenderas att genomföra aktiviteter med budskap om:
- att social isolation har negativ inverkan på folkhälsan
- att social isolation medför stora kostnader för samhället
- att välfärdsteknologi erbjuder möjligheter att bryta social isolation
- att det alltid i alla sammanhang är kostnadseffektivt att investera i välfärdsteknologi.
Utmaning: Brist på kunskap om tillgängliga best-praxisexempel inklusive användning av välfärdsteknologi.
Rekommendation: Kommunikationsaktiviteter – samtliga politiska nivåer samt branscher och frivilligorganisationer bör genomföra aktiviteter med exempel från regionala och lokala interventioner som:
- är långsiktiga och har visat positiv effekt
- är dokumenterade och kommunicerade via publikationer eller webbsidor
- är, om möjligt, analyserade och dokumenterade utifrån ett forskningsperspektiv.
Motverka identifierade hinder
Hinder: Det är otydligt vilka myndigheter eller organisationer som är ansvariga för aktiviteter som motverkar social isolation. Det är även otydligt vilken roll enskilda individer, anhöriga och frivilligorganisationer har.
Rekommendation: Politiker på nationell nivå bör ta ansvar för att förtydliga myndigheters och organisationers ansvar. Det kan ske genom beslut och att ta fram program liknande Skottlands program.
Samtliga politiska nivåer samt branscher och frivilligorganisationer bör kartlägga och fastställa riskmålgrupper. Utifrån det är det lämpligt att i samarbete ta fram lokala handlingsplaner. Lokalt ansvariga kan titta närmare på dokumenterade praktiska exempel i till exempel Møre og Romsdal i Norge, Helsingborg i Sverige samt Århus i Danmark.
Hinder: Traditionella organisationsstrukturer i stuprör skapar hinder för att genomföra kreativa förändringar. Även i organisationer och mellan organisationer är det otydligt vilka funktioner som ansvarar för så kallade mjuka värden, för att bryta social isolation.
Rekommendation: Regionala och kommunala organisationer bör utveckla samarbetsmodeller där alla intressenter har individen i centrum. Utifrån samverkan inom välfärdsteknologi och social isolation rekommenderas:
- användarcentrerad design
- partnerskap för innovation i samverkan mellan medborgare, vårdgivare, kommun, teknik- och serviceföretag samt frivilligorganisationer med flera
- upphandling av välfärdsteknologiska tjänster baserad på behov och funktion, den får inte vara produkt- eller teknikstyrd.
Rapporter
Välfärdspolitik
6 nov 2018
Nordic Think Tank for welfare technology
How can welfare technology work better across sectors in the nordic welfare model? [...]
Välfärdspolitik
25 feb 2016
Strengthening the common Nordic Market for Welfare Technology
The Nordic think tank for welfare technology selects and addresses one difficult question each year within the area of welfare tec [...]
Välfärdspolitik
29 nov 2016
Welfare Technology and Chronic Illnesses, unleashing the hidden potentital
Looking at the political agenda for health and welfare across the five Nordic countries will reveal that patients with chronic ill [...]
Välfärdspolitik
10 feb 2015
Making implementation easier
The Nordic Thinktank for Welfare Technology is run by the Nordic Center for Welfare and Social Issues, an institution under the No [...]