Genomfört
Nyanlända barn och unga i Norden
Integration
Integrationen av barn, unga och familjer som kommit som flyktingar till de nordiska länderna är en av vårt tids viktigaste utmaningar. Under 2019 kommer vi att identifiera tidiga förebyggande sociala insatser, metoder och arbetssätt som underlättar nyanlända barn och deras föräldrars eller andra vårdnadshavares inkludering.
Mellan åren 2011–2017 har närmare 200 000 barn och unga kommit som asylsökande till de nordiska länderna, ensamma eller med sin familj. Under perioden var det vanligare att yngre barn upp till 13 år sökte asyl än äldre barn mellan 14 och 17 år.
Undantaget 2015 då det var ungefär lika många äldre barn som sökte asyl i Norden, se diagrammet nedan. Behoven och utmaningarna kan se olika ut i respektive land men det kan även finnas gemensamma behov av kunskap där länderna har nytta av varandras erfarenheter.
Skolan är den viktigaste grunden för barn och ungas möjligheter till en bra framtid. För nyanlända barn med flyktingbakgrund är det särskilt viktigt att komma igång med skola och vänner för att få möjlighet till ett vardagsliv.
I publikationen Skolan en grund för lyckad inkludering har vi intervjuat forskare och praktiker med lång erfarenhet och kunskap om skola och integration. Det finns även en beskrivning av ländernas organisering av insatser i utbildningssystemet för barn med migrationsbakgrund.
Tidiga insatser
Under 2018 har vi kartlagt tidigt förebyggande insatser som underlättar nyanlända barn, unga och deras föräldrars eller andra vårdnadshavares inkludering. En nordisk expertgrupp bidrar med exempel från sina länder.
Exempel på insatser är FHille i Finland som är ett skolförberedande program och Child friendly spaces som riktar sig till asylsökande familjers barn under skolåldern. Mindspring i Danmark arbetar med psykosociala peer-to-peer insatser, och på Integrationshuset Kringlebakken möts etniska minoritetskvinnor och deras barn i åldrarna 0-3 år för att lära sig danska och om sitt nya samhälle. I Sverige finns utbildningen Rätt att veta och studiecirkeln Älskade barn för nyanlända föräldrar. Rinkebys utökade hembesöksprogram i Sverige är ett annat lärande exempel på en verkligt tidig och förebyggande insats – redan när barnet är nyfött. I Norge bedrivs sedan 2017 ett «ung-til-ung» projekt SAMMEN där målet är att ungdomar som flytt ensamma till Norge lär känna norska ungdomar – och omvänt.
Rapporter
Integration
1 dec 2017
Skolan en grund för lyckad inkludering – Nyanlända barn och unga i Norden
Den viktigaste arenan för inkludering och integration av nyanlända barn och unga är skolan. [...]
Integration
10 maj 2017
Hälsning till Nordens politiker och ensamkommande
I det här häftet hittar du information om samhällets mottagande av ensamkommande unga i Norden, samt intervjuer med ungdomar so [...]
Integration
1 feb 2017
Samhällets mottagande av ensamkommande i Norden
RÄTTELSE: Siffrorna i Tabell 1 på sidan 9 behöver förtydligas eftersom tabellen felaktigt kan läsas som att det 2015 i värld [...]