Utbildningspaketet Rätt att veta!
Många unga saknar idag kunskap och trygga samtal om ämnen som sexualitet, relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, hälsa och jämställdhet. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har därför i samverkan med UMO & sajten Youmo.se tagit fram utbildningspaketet Rätt att veta!
Arrangör
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) i samverkan med UMO
Sammandrag
Många unga saknar idag kunskap och trygga samtal om ämnen som sexualitet, relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, hälsa och jämställdhet. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har därför i samverkan med UMO & sajten Youmo.se tagit fram utbildningspaketet Rätt att veta!
Utbildningspaketet vänder sig till yrkesverksamma och ideellt engagerade som möter unga. Det är ett stöd för att skapa trygga och inkluderande samtal om ämnen som ibland kan vara svåra att närma sig. Utbildningspaketet består av fyra webbutbildningar som alla ger konkreta verktyg och stöd i hur vuxna kan prata med unga, enskilt eller i grupp. Utbildningarna bidrar också till alla ungas rätt att få kunskap och trygga samtal om dessa ämnen.
Inom utbildningspaketet erbjuder MUCF även återkommande seminarium på olika teman. Tidigare år har seminarierna bland annat berört frågor som våld i ungas nära relationer, könsstympning av flickor och kvinnor samt killar och heder.
Utbildningspaketet innehåller även en tryckt vägledning, ”Youmo i praktiken” som vänder sig till vuxna som möter unga som är nya i Sverige. Vägledningen underlättar för vuxna att prata om sexualitet, hälsa, relationer och jämställdhet med unga som är nya i Sverige på ett inkluderande sätt. Den är ett stöd för dig som vill vara redo för samtal när de dyker upp, föra enskilda samtal eller ta dessa samtal i grupp. Youmo i praktiken är nära knuten till webbplatsen youmo.se.
[Jag uppskattade särskilt] att man fick konkreta tips om hur man kan tänka och agera i mötet med barn/ungdomar när man pratar om dessa frågor.
– Användare, Rätt att veta! – Utbildningspaketet
Målgrupp
Utbildningspaketet har två huvudsakliga målgrupper. Den första är yrkesverksamma på lokal och regional nivå som möter unga som är nya i Sverige, exempelvis skolpersonal, socialsekreterare, personal på en ungdomsmottagning eller personal på ett HVB-boende. I denna målgrupp har även myndigheten valt att inkludera blivande yrkesverksamma.
Den andra primära målgruppen är ideellt engagerade som möter unga som är nya i Sverige, exempelvis inom idrottsverksamhet, stödverksamhet, familjehem eller trossamfund. Under senare år har myndigheten valt att bredda målgruppen och rikta insatserna även till vuxna som möter unga generellt.
Beskrivning av aktiviteten och förväntade resultat och effekter
MUCF arbetar på uppdrag av regeringen, och har sedan 2016 haft regeringsuppdrag om att genomföra informationsinsatser till yrkesverksamma och ideellt engagerade som möter unga som är nya i Sverige.
Det nuvarande regeringsuppdrag där Rätt att veta! – Utbildningspaket ingår pågår mellan 2023 – 2026. Utbildningspaketet består av totalt fyra delar: Rätt att veta! – Grundutbildning, Rätt att veta! – Hedersrelaterat våld och förtryck, Rätt att veta! – Trauma och Rätt att veta! – SRHR.
Utbildningarna kan genomföras fristående från varandra och behöver inte genomföras i särskild ordning. Utbildningarna fokuserar på kunskap och konkret stöd i samtal med unga, och har praktiska tips, övningar och exempel på hur ett samtal kan genomföras och gå till. De seminarier som arrangeras spelas in och finns tillgängliga att ta del av i efterhand på MUCF:s webbplats. Det tryckta materialet, Youmo i praktiken, finns att beställa gratis för skolpersonal via utbudet.se.
Målet är att fler unga ska få den information och kunskap de har rätt till. För att nå detta mål behöver fler yrkesverksamma och andra vuxna initiera och genomföra samtal med unga om de ämnen som finns på Youmo.se.
Teori och kunskap
Utbildningspaketet Rätt att veta! grundar sig i sakkunskap och samtal med yrkesverksamma, civilsamhälle och med unga själva. När utbildningspaketet skulle tas fram genomfördes en behovsanalys tillsammans med relevanta myndigheter och civilsamhällesaktörer som låg till grund för de insatser som sedan upprättades och genomfördes.
År 2015 publicerade MUCF en rapport om ungas sexuella och reproduktiva rättigheter (SRHR – Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. FOKUS 15 Ungas sexuella och reproduktiva rättigheter – En tematisk kartläggning, 2015). I rapporten lyftes att tillgången till information och kunskap om sexuella och reproduktiva rättigheter (SRHR) var sämre för unga nyanlända / unga som är nya i Sverige, än för andra unga, vilket är ett av de problem som Utbildningspaketet Rätt att veta! strävar efter att vara delaktiga i att lösa.
[Det bästa med materialet är] bredden och det normkritiska perspektivet.
– Person som tagit del av det tryckta materialet, Youmo i praktiken
Kompetenser
Att ta del av Utbildningspaketet Rätt att veta! kräver ingen förkunskap. Samtliga delar är på grundläggande nivå, och består av kunskap och konkret stöd som kan fungera som verktyg i arbetet.
Ekonomi
Rätt att veta! – Utbildningspaket är en del av ett pågående regeringsuppdrag, för vilket det medföljer finansiering. För målgrupperna som tar del av någon av utbildningspaketets delar utgår ingen kostnad, alla insatser är gratis.
Utförarens bedömningar och deltagarnas syn
Deltagarantalet och utvärderingarna i anslutning till insatserna visar på ett stort intresse, och en stor efterfrågan på materialet och dess innehåll/teman. Citaten från utvärderingar tyder på att innehållet fungerar för den tänkta målgruppen, och de lyfter ofta fram materialets praktiska ingång till samtal som den stora behållningen. Det tryckta materialet Youmo i praktiken fortsätter beställas av skolor, vilket tyder på stor efterfrågan även av konkreta handböcker kring samtal om ämnen som kan anses svåra att närma sig.
Utmaningen är att de yrkesverksamma som vi riktar oss till har begränsad möjlighet att genomföra utbildningar generellt på grund av (ofta) hög belastning i sitt vardagliga arbete. De ideellt engagerade vi vänder oss till har ofta än mer begränsad tid, eftersom de oftast gör detta utanför sin ordinarie arbetstid. En annan utmaning är det stora utbudet av övriga insatser, vilket kan göra det svårt för målgruppen att bedöma vad som blir mest relevant för dem att ta del av.
Jag upplevde det som ett mycket kompetensfyllt seminarium, med exempel att direkt börja jobba utifrån. Jag känner mig stärkt!
– Deltagare seminarium om våld i ungas partnerrelation 2022
Utvärdering, studier och monitorering
Utbildningspaketet har utvärderats vid ett flertal tillfällen, där den senaste genomfördes 2023 och var en extern effektuppföljning av webbutbildningen Rätt att veta! – Hedersrelaterat våld och förtryck. Syftet med uppföljningen har varit att få en bild av vilka effekter den kunskap och det stöd som myndigheten erbjuder genom webbutbildningen får i de yrkesverksammas möte med unga. Uppföljningen, som genomförts av Splitvision Research med etnografisk metodik, baseras på gruppintervjuer med medarbetare på tre fritidsgårdar och en ungdomsmottagning. Totalt har 16 personer intervjuats.
I sina slutsatser lyfter ansvariga konsulter att webbutbildningen ”på ett enkelt och pedagogiskt sätt stärker och ger trygghet till personer som möter och samtalar med ungdomar som lever med hedersnormer och eventuellt flera utsattheter”. Vidare beskrivs att utbildningen med stor sannolikhet leder till bättre samtal med ungdomar kring hedersrelaterade frågor och att den i sin tur även sannolikt stärker ungdomarna.
Sammantaget är det myndighetens bedömning att insatser inom ramen för utbildningspaketet Rätt att veta! haft positiva effekter, både för de vuxna som tagit del av dem och i förlängningen för de unga som dessa vuxna möter. Insatserna bedöms också ha bidragit till att nå regeringen målsättningar inom bland annat ungdomspolitiken, jämställdhetspolitiken och politiken för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter. Vidare bedöms insatserna ha bidragit till det gemensamma arbetet med att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck.
Eftersom utbildningspaketet är en del av tidigare och pågående regeringsuppdrag, finns också ett antal del- och slutrapporter som skickats till Regeringskansliet.
Lärdomar och spridning
Regeringsuppdraget gäller i Sverige och målgrupperna som avses finns i hela landet, så utbildningen når ut brett i hela landet redan. Utbildningspaketet Rätt att veta! finns dock ej på andra språk, så om det ska skalas upp och fungera internationellt så behöver den översättas. Vissa av rekommendationerna i utbildningspaketet är också anpassade efter svensk kontext och svenskt stödsystem, så det behöver justeras till aktuellt lands förutsättningar.
Läs mer och kontaktinformation
Utvärdering av regeringsuppdrag Youmo samt fortsatta behov för målgrupperna (december 2020)
Effektuppföljning av webbutbildningen Rätt att veta! – Hedersrelaterat våld och förtryck
https://www.mucf.se/verktyg/ratt-att-veta
https://www.mucf.se/publikationer/youmo-i-praktiken
https://www.youmo.se/
https://www.umo.se/
Kontakta oss på: rav@mucf.se eller info@mucf.se
Texten har publicerats 3.12.2024