Genomfört
Arbetsmarknad och funktionshinder
Funktionshinder
Hög sysselsättning är en hörnsten i den nordiska välfärdsmodellen. Alla ska ha möjligheten att få ett arbete. Men idag har personer med funktionsnedsättning, kroniska sjukdomar och psykisk ohälsa lägre sysselsättningsgrad än genomsnittet i Norden.
De nordiska välfärdssystemen liknar varandra och vi har haft en gemensam nordisk arbetsmarknad i över 60 år. De nordiska länderna har även mycket likartade problem och likartade siffror när det gäller sysselsättning för personer med funktionsnedsättning. Därför behövs ett gemensamt nordisk perspektiv på dessa frågor.
En stor andel unga och vuxna med funktionsnedsättning står utanför arbetslivet i Norden. Även personer med funktionsnedsättningar som inte behöver innebära nedsatt arbetsförmåga har svårare att få jobb än personer utan funktionsnedsättning. För att förbättra tillgängligheten till arbetsmarknaden och på arbetsplatser, har samtliga nordiska länder under decennier haft en mängd arbetsmarknads- och socialpolitiska åtgärder och program för inkludering.
Det finns också tydliga skillnader mellan könen. Fler män än kvinnor med funktionsnedsättning har arbete. Skillnaden gäller också yngre kvinnor och män med funktionsnedsättning trots att fler unga kvinnor än män med funktionsnedsättning har en akademisk utbildning.
Stärka samarbetet i Norden
FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD), särskilt Artikel 27, och hållbarhetsmålen i Agenda 2030, särskilt mål 8, förpliktigar länderna att utjämna dessa skillnader och skapa en arbetsmarknad där fler får rätt förutsättningar att delta.
Alla de fem nordiska länderna och Färöarna, Grönland och Åland har ratificerat FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Med andra ord utgör konventionen en gemensam grund för de nordiska ländernas funktionshinderspolitik och en plikt alla har åtagit sig.
Nordens välfärdscenters uppdrag är att stödja och stärka ländernas arbete med ett nationellt genomförande och övervakning av FN-konventionen – ta fram kunskapssammanställningar, skapa arenor och skapa nätverk på tvärs mellan länder och sektorer. FN-konventionens artikel 27 slår fast att länderna ska förbjuda diskriminering, aktivt främja möjligheter i arbetslivet för personer med funktionsnedsättning samt främja anpassning. En mer inkluderande nordisk arbetsmarknad lyfts i den nordiska handlingsplanen för samarbete om funktionshinder och i det nordiska samarbetsprogrammet för arbetsliv.
Inom detta område har vi bland annat tagit fram rapporter, arrangerat konferenser och expertseminarier.
Nordiska ministerrådets samarbetsprogram för arbetsliv 2018-2021
Nordiska ministerrådets samarbetsprogram för arbetsliv 2018-22 innehåller flera insatsområden med bäring på inkludering av personer med funktionsnedsättning. Bland annat att:
- Öka delaktigheten på arbetsmarknaden, särskilt inom utsatta grupper
- Förbättra arbetsmiljön, bland annat genom att förebygga arbetsrelaterade sjukdomar och skador
- Stärka etableringen och integrationen, liksom jämställdheten och rörligheten på den nordiska arbetsmarknaden
Rapporter
Funktionshinder
1 jul 2020
Från policy till arbetsinkludering i praktiken
I december 2018 arrangerades ett unikt expertseminarium i Uppsala. För första gången samlade Nordens välfärdscenter storför [...]
Funktionshinder
6 jul 2017
Fra like rettigheter til like muligheter
Denne rapporten er utarbeidet av Nordens velferdssenter (NVC) på grunnlag av Det andre nordiske ekspertseminaret om arbeidsliv og [...]
Funktionshinder
7 mar 2016
Seminarrapport: Employment and Disability – How do we make it work?
Høy sysselsetting er selve hjørnesteinen i den nordiske velferdsmodellen, og avgjørende for den høye levestandarden i Norden. [...]