Samarbete minskar utanförskapet för personer med funktionsnedsättning
Arbetsinkludering, Funktionshinder
25 apr 2017
För att få personer med funktionsnedsättning i jobb är det ett välutvecklat samarbete mellan myndigheter och andra aktörer som gäller. Det framkom när Nordens välfärdscenter arrangerade expertseminarium om funktionshinder och arbetsinkludering i Oslo den 19 april.
Ett 50-tal experter från hela Norden var på plats och syftet med seminariet var att få till ett kunskapsutbyte mellan aktörer i de nordiska länderna och att ta fram rekommendationer om framtida satsningar i Nordiska ministerrådets regi.
Samarbete – möjligheter till lärande mellan länderna
Vikten av samarbete mellan olika aktörer är ett hett tema inom både sociala insatser och arbetsliv, ofta framhålls det som en nyckelkomponent för att fler personer med funktionsnedsättning ska komma ut i sysselsättning.
I Danmark arbetar Unges Uddannelsescenter med insatsen Klar til start som hjälper unga med autism att få ett arbete. Insatsen har rönt uppmärksamhet för sin framgång och har blivit populär hos både deltagare och arbetsgivare. I Klar til start samverkar Unges Uddannelsescenter med arbetsgivaren från start till kontrakt.
– Jag tror att samarbetet mellan oss och arbetsgivaren, som likställda parter, är en viktig framgångsfaktor för vår verksamhet, säger Britta Bak, direktör på centret och grundare till Klar til start.
Arbetsgivarens viktiga roll
På temat arbetsgivaren som förändringsagent berättade bland annat programchef Ingrid Ihme om norska Telenors traineeprogram Open Mind. Programmet tar varje halvår in personer med funktionsnedsättning med syfte att efter programslut erbjuda anställning inom företaget. Open Mind är ett bra exempel för att visa att arbetsgivaren kan bidra till positiv förändring som dessutom berikar företaget.
– Programmet ger en typisk win-win-win situation där arbetsgivaren får tillgång till viktig kompetens, deltagare får hands-on erfarenhet och möjlighet till anställning medan samhället får skattebetalare, framhöll Ihme.
Telenor har tagit programmet till flera andra länder bland annat Sverige men också Pakistan och Indien. Företaget är också den enda nordiska medlemmen i Internationella arbetsorganisationens (ILO) Global Business and Disability Network.
Seminiariet ger input till nya nordiska satsningar
Oslo stad har rönt internationell uppmärksamhet med sitt traineeprogram och har nominerats till Employment For All Awards. Utmärkelsen har tagits fram av de europeiska paraplyorganisationerna European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD) och European Union of Supported Employment (EUSE).
Diskussioner från seminariet och rekommendationer om framtida nordiska satsningar har sammanställts i rapporten Fra like rettigheter til like muligheter.
Relaterade nyheter
Funktionshinder
24 sep 2024
Accessible crisis preparedness on the rise in the Nordic and Baltic region – but a lot remains to be done
Funktionshinder
6 sep 2024
Nordic-Baltic camps, meetings and seminars – funding for disability organisations making it possible
Funktionshinder
28 aug 2024