”Enbart fördelar med digitala lösningar inom välfärden”
Välfärdspolitik, Välfärdsteknologi
24 mar 2021
När det nordiska projektet Vård och omsorg på distans, VOPD, går i mål med sin första etapp finns det en mycket enkel men tydlig slutsats: det finns inte några nackdelar med digitalisering och distanslösningar. "Alla är överens om att det här är framtiden, det är inte ens politiskt kontroversiellt," säger Bengt Andersson, projektledare på Nordens välfärdscenter och en av de huvudansvariga i VOPD.
Att frågorna kring distans-och välfärdslösningar är högprioriterat på den nordiska politiska agendan markeras inte minst av att toppministrar från hela Norden deltar i VOPD:s slutkonferens 25 mars. Från Sverige kommer socialminister Lena Hallengren, från Finland familje- och omsorgsminister Krista Kiuru, från Danmark social- och inrikesminister Astrid Krag, från Norge hälsominister Bent Høie, från Island hälsominister Svandís Svavarsdottír och från Åland hälsominister Annette Holmberg-Jansson.
– Det jag skulle vilja att ministrarna tar med sig hem är kunskap om att lösningen på problemen redan finns. Det är bara att kavla upp armarna och börja göra, säger Bengt Andersson.
Teknik vital för välfärdsmodellen
Digitalisering och distanslösningar inom välfärdsteknologi är avgörande för att vi ska kunna bevara det vi känner som den nordiska välfärdsmodellen. Efterfrågan på vård- och omsorgstjänster för den snabbt växande äldre befolkningen i Norden ökar samtidigt som antalet händer som kan utföra sådana tjänster minskar i samma takt. Det är inte bara de som behöver vård- och omsorg som blir äldre. En växande andel av arbetskraften når också pensionsåldern.
– Den demografiska utvecklingen visar tydligt att distanslösningar är vad som krävs för att möta människors behov. Särskilt utsatta områden i Norden är glest befolkade områden. Prognoser visar att det kommer att saknas personal inom vård och omsorg och att det blir allt svårare att kunna rekrytera personal till de områdena, säger Bengt Andersson.
24 fungerande lösningar
VOPD har haft som uppdrag att kartlägga och sprida kunskap om fungerande distanslösningar och att presentera verktyg för digitala välfärdslösningar. Redan 2019 levererade projektet publikationen Vård och omsorg på distans. Den innehåller de 24 mest betydelsefulla digitala lösningarna inom vård och omsorg i våra fem nordiska länder. Det lösningarna har gemensamt är att de är utbredda, det vill säga redan är implementerade på många ställen och fungerar.
Senare kom norska verktyget Färdplan för innovation – en vägledning till hur kommuner ska göra för att implementera digitala välfärdslösningar. Vidare håller VOPD på att utvärdera ett flertal kommuner runt om i hela Norden och Estland som håller på att implementera digitala välfärdslösningar.
Inom projektet har också Nordregio-publikationen Digital Health Care and Social Care – Regional development impacts in the Nordic countries sett dagens ljus. Tre nordiska regioner; Eksote i Finland, Sogn och Fjordane i Norge samt Nordjylland i Danmark är under lupp. Där håller VOPD på att undersöka hur distanslösningar inom vård och omsorg har påverkat behov av kompetensförsörjning samt rekrytering.
Klimatutsläpp och distanslösningar
Stockholm Environment Institute, SEI, har haft i uppdrag att räkna på hur distanslösningar inom vård och omsorg har påverkat CO2 utsläpp och hur distanslösningar inom vård och omsorg påverkat de 17 globala målen för hållbar utveckling. Det nybildade nordiska forskarnätverket Nordic Research Network: Health and Welfare Technology har fått ett uppdrag från VOPD att göra en sammanställning av nordisk forskning om och hur distanslösningar inom hälsa och välfärd påverkar det dagliga livet hos användarna.
– Det projektet kunnat visa är att det bara finns fördelar med digitala lösningar inom välfärden. Lösningarna finns, det är bara att sätta igång, summerar Bengt Andersson.
Relaterade nyheter
Välfärdspolitik
17 apr 2023
Förmåga att tänka nya lösningar krävs för att kunna möta välfärdsutmaningarna
Välfärdspolitik
16 mar 2023