Genomfört
Vård och omsorg på distans
Välfärdsteknologi
Med en åldrande befolkning och avfolkade områden, så kallade glesbygdsområden, i hela Norden är digitalisering och distanslösningar den nya infrastrukturen för den nordiska välfärdsmodellens bevarande. Frågan är dock hur länderna i Norden kan göra sådana tjänster tillgängliga för alla medborgare - oavsett var i landet de bor.
I projektet Vård och omsorg på distans, VOPD, har Nordens välfärdscenter genomfört en kartläggning i hela Norden för att hitta väletablerade exempel på digitala lösningar som fungerar. Det handlar om lösningar som redan har implementerats och som används, inom kommuner och landsting och regioner i de nordiska länderna.
Resultatet presenteras i publikationen Vård och omsorg på distans – 24 praktiska exempel från Norden.
Efterfrågan på omsorg ökar
Snart är 25 procent av invånarna i de nordiska länderna över 65 år. I Sverige är detta redan ett faktum. Att fler lever längre är positivt. En del behöver mycket vård och omsorg och många äldre är friska långt upp i åren. Oavsett hälsostatus behöver åldrande personer stöd i olika form.
– Vi som lever i Norden har varit de första att möta utvecklingen med allt fler äldre i befolkningen och allt färre yrkesverksamma som ska försörja allt fler. Efterfrågan på kommunala omsorgstjänster kommer att fortsätta öka, säger Bengt Andersson, projektledare på Nordens välfärdscenter, och tillägger:
– Det är smart ur många synvinklar att Norden fortsätter som föregångare med arbetet om hur våra samhällen ska möta den demografiska utvecklingen med olika slags digitala lösningar och distanslösningar.
VOPD var ett prioriterat projekt av Nordiska ministerrådet inom ramen för svenska ordförandeskapet 2018. Nordens välfärdscenter och Glesbygdsmedicinskt centrum i region Västerbotten, med stöd av Nordregio, ledde projektarbetet som avslutades juni 2021.
Rapporter
Välfärdspolitik
19 sep 2019
Vård och omsorg på distans
24 praktiska digitala lösningar inom vård och omsorg i våra fem nordiska länder. [...]
Välfärdspolitik
21 jun 2017
“Välfärdsteknik handlar inte om teknik utan om människor” – tekniksprång i nordisk demensvård
I dag beräknas cirka 418 000 människor i Norden vara demenssjuka. Antalet väntas öka i samtliga nordiska länder. Välfärdste [...]
Välfärdsteknologi
10 mar 2017
Bra lösningar fungerar för alla – om universiell design och välfärdsteknologi
Denne publikation undersøger sammenhæng og synergi mellem to vigtige områder som Nordens velfærdscenter har arbejdet med igenn [...]
Välfärdspolitik
6 nov 2018
Nordic Think Tank for welfare technology
How can welfare technology work better across sectors in the nordic welfare model? [...]
Välfärdspolitik
10 mar 2017
Välfärdsteknologi – verktygslåda för implementering
Välfärdsteknologi har tagit allt mer medial och politisk plats under de senaste 25 åren, men trots det stora intresset och de v [...]