Hot och möjligheter kring arbetskraft i glest befolkade områden
Välfärdspolitik, Välfärdsteknologi
10 dec 2020
Utbudet på arbetskraft är för litet på landsbygderna i hela Norden. Det är i avlägset belägna landsbygdskommuner som bristerna inom bland annat social-, hälso- och sjukvård är som störst. På sikt är arbetskraftbristen ett hot mot regional utveckling. Matchningen fungerar också sämre i landsbygderna, det vill säga att en mindre andel personer har ett yrke som matchar deras utbildning.
Det är den röda tråden när forskare, praktiker och beslutsfattare samlas i dag på vår digitala konferens Velfærd i tyndt befolkede områder – organisering af social- og sundhedstjenester för att tala om utmaningarna i nordiskt glest befolkade områden. Ämnen som personalkompetens, rekrytering och vidareutbildning samt organisering av socialtjänst och vård är i fokus.
Utbudet är för litet
Enhetschef Martin Olauzon från Tillväxtverket i Sverige presenterar regeringsuppdraget och rapporten Landsbygders kompetensförsörjning. Han pekar på den demografiska utvecklingen som en förklaring till svårigheterna med kompetensförsörjningen. Det handlar inte i första hand om att specifika kompetenser saknas, utan att det är arbetskraftsutbudet som är för litet. Landsbygderna har kompetensbrist inom främst välfärdsyrken, tjänstenäringar och bygg- och anläggning. En av de största utmaningarna i glest befolkade områden i Norden är att kunna rekrytera och behålla personal inom socialtjänst och vård.
Vad kan vi göra för att bryta denna utveckling? Rekommendationerna i rapporten är bland annat förbättra transportsystemet – större arbetsmarknadsregioner, stärk möjligheterna till vidareutbildning, yrkeshögskoleutbildningar är viktiga, möjliggör distansarbete och mer flexibla arbetstider, stödsatsningar på rekrytering från storstädernas förorter, underlätta tillgången på säsongsarbetare i gröna näringar, avskrivning av studielån för att locka högutbildade och förbättra uppföljningen av villkoren på landsbygderna.
Lösningar för att behålla arbetskraft
Den dystra bilden till trots, det finns lösningar. Runt om i Norden pågår många projekt och aktiviteter för att främja rekrytering och kompetensutveckling inom områdena socialtjänst och vård. Ett av dem är Making it work, en modell för att arbeta systematiskt med att rekrytera och behålla nyckelpersonal för välfärdstjänster i glest befolkade kommuner. Helen Brandstorp,divisionsdirektör från norska Helsedirektoratet, har bland annat arbetat med tre norska kommuner, Meløy, Odda och Årdal, tre kommuner. De har sedan länge haft stora utmaningar att rekrytera och behålla nyckelpersoner, framför allt läkare. Makingit work har använts i Sverige, Norge, Grönland, Färöarna, Skottland, Nordirland och Irland.
Verktyget fungerar både långsiktigt och strategiskt. Det är utformat för att uppnå stabilitet i arbetskraften i glest befolkade kommuner och innehåller moduler för planering, rekrytering och hur man kan behålla arbetskraften.
Digital vård och social vård
Digitala lösningar används på många ställen i Norden. Utvecklingen går fort digitalisering och distanslösningar är på väg att bli den nya infrastrukturen för den nordiska välfärdsmodellens bevarande. En av utmaningarna i Norden är att göra sådana tjänster tillgängliga för alla medborgare – oavsett var i landet de bor. Vilka är de regionala utvecklingseffekterna, hinder och potentialer av digital vård och social vård? Det har nordiska institutionen Nordregio undersökt och Anna Lundgren, forskare på institutionen, presenterar rapporten Health care and care with distance-spanning technologies, e-health and digitalisation.
Utvecklingen av hälso- och sjukvård har en viktig inverkan på den regionala utvecklingen och hållbarheten i Norden. Dessa sektorer är alltså inte bara viktiga aspekter av den nordiska välfärdsstatsmodellen. Användningen av digitala lösningar inom vård och omsorg ökar i alla nordiska länder. I förhållande till de ambitiösa målen i nationella digitaliserings- och e-hälsostrategier har dock digitaliseringen inom hälso- och sjukvården ha utvecklats i relativt måttlig takt.
Fler länkar du kan ha nytta av:
Ladda ner vår publikation Vård och omsorg på distans
Ladda ner vår publikation Healthcare and care through distance spanning solutions
Ladda ner rapporten Wellbeing, health and digitalisation (Nordregio)
Relaterade nyheter
Funktionshinder
7 maj 2024
Webinar: Knowledge sharing and networking in the social sector across the Nordic countries
Funktionshinder
9 nov 2023