Genomfört
Brukarinflytande i nordiskt perspektiv
Välfärdspolitik
Brukarinflytande och brukarmedverkan handlar om när brukare kan påverka beslut och utformning av välfärdsinsatser. Det är viktigt såväl för att öka delaktigheten för den enskilde som för att höja kvaliteten i välfärden. Det här projektet handlar om att kartlägga vilka modeller som finns i Norden för brukarinflytande och erfarenheterna av dem.
Insatser inom den sociala sektorn är en viktig hörnpelare i den nordiska välfärdsmodellen. Det gäller från insatser för personer med missbruk till stöd i vardagen för personer med omfattande funktionsnedsättningar. Att stärka brukarnas eget inflytande över insatsernas utformning och innehåll har blivit en alltmer prioriterad fråga för de nordiska länderna välfärdssystem. Brukarmedverkan och brukarinflytande kan ske på olika nivåer och med olika metoder beroende på lagstiftning och hur insatserna är organiserade. Det finns även flera olika begrepp som används utöver brukarinflytande och brukarmedverkan
Brukarnas egna organisationer har ofta central roll för att förverkliga brukarinflytandet.
Redan 2018 presenterade Islands tidigare socialminister Árni Páll Árnasson en genomlysning av sociala sektorn och hur den kan stärkas. I genomlysningen, Viden som virker i praxis, konstaterades att det behövdes ett ökat fokus på att ta utgångspunkt i brukarperspektivet i utformningen och utvecklingen av välfärdstjänster. Många insatser som görs är inte utformade efter brukarnas behov eller önskemål och brukarnas perspektiv har ofta en svag ställning i jämförelse med traditionell vetenskap när insatserna utvärderas.
I det här projektet kommer Nordens välfärdscenter att titta på några aspekter för att sedan presentera dessa i en kunskapssammanställning.
Exempel på frågor som kan besvaras i rapporten:
- Vilken nordisk forskning finns om effekterna av brukarinflytande för att utveckla välfärdstjänster?
- Vilka metoder används i Norden för att utvärdera brukarinflytande?
- På vilket sätt och vilken kunskap finns om hur brukarnas erfarenheter tas till vara för verklig förändring, och vilka faktorer som är särskilt viktiga?
- Vilka likheter och skillnader finns i organisering och reglering av brukarmedverkan mellan de nordiska länderna och vad beror de på? Likaså vilka likheter och skillnader finns mellan olika utsatta grupper?
- Vilka är kunskapsluckorna i Norden om brukarinflytande, med fokus på metoder och utvärderingar?
- Hur kan brukarinflytande som område stärkas nationellt och i Norden? Finns det nya metoder inom till exempel social innovation, som kan stärkas?
Rapporter
Välfärdspolitik
21 dec 2022
Brukarinflytande i Norden – En kunskapssammanställning om metoder och effekter inom välfärdssektorn
Kunskapssammanställningen undersöker brukarinflytande i Norden med särskilt fokus på utsatta vuxna inom det sociala området. [...]