Ny rapport: ojämlika möjligheter till delaktighet för barn och unga med funktionsnedsättning
Funktionshinder
4 feb 2021
Nordiska studier visar att barn och unga med funktionsnedsättning inte har samma möjligheter som sina jämnåriga. De beskriver en vardag där möjligheterna att delta i sociala aktiviteter är mer begränsade. Dessa barn och unga upplever ofta att de förbises i beslutsfattandet och att de sällan har något att säga till om i frågor som rör dem. Läs mer om både utmaningar och motåtgärder i vår nya rapport Se, lytte og inkludere. Deltakelse for barn og unge med funksjonsnedsettelser i Norden.
Rapporten, som finns tillgänglig också på engelska, utforskar alla barns och ungdomars rätt att vara delaktiga, uttrycka sina åsikter och bli hörda i alla frågor som angår dem. Syftet är att presentera insikter och kunskap om hur barn och ungdomar med funktionsnedsättning i Norden kan värna om sin rätt att bli hörda. Rapporten belyser även några av de vanligaste hindren till delaktighet som barn och unga möter i olika sammanhang.
Du måste vara stark för att utnyttja dina rättigheter. De mest utsatta barnen och ungdomarna med funktionsnedsättningar får inte alltid den hjälp de behöver. Du behöver vara stark för att få hjälp. Det är också svårt att få rätt hjälp om du inte talar det officiella språket. – Nordisk ungdomsdelegat
Flera olika samhällsaktörer spelar en nyckelroll i arbetet med att möjliggöra delaktighet. Rapporten beskriver centrala nationella och nordiska aktörers roller och ansvarsområden. Rapporten är skriven i samarbete med nordiska experter och innehåller bidrag från nordiska ungdomsdelegater.
Brist på tillgång till viktiga arenor
– En av anledningarna till att barn och unga med funktionsnedsättning inte har lika möjligheter är bristen på tillgång till arenor och miljöer som är viktiga för dem. Otillräcklig kunskap och kompetens hos nyckelpersoner är en annan avgörande faktor för möjligheten till delaktighet och inflytande, säger Merethe Løberg, författaren till rapporten och projektledare vid vid Nordens välfärdscenter.
– Barn har kunskap om sig själva som ingen annan har. När vi inte lyssnar, ser och involverar barn och ungdomar, försummar vi deras rättigheter och ökar risken att missbedöma deras behov. Att förbise deras behov hindrar deras mognad som sociala varelser och kan i värsta fall leda till marginalisering, förklarar Merethe Løberg.
Effektiva metoder för att garantera inkludering
Rapporten presenterar forskning och bästa praxis för att garantera inkludering och delaktighet. De flesta av de presenterade metoderna är överförbara, det vill säga att de kan tillämpas i alla de nordiska länderna.
Vi måste undersöka närmare hur vi hanterar samhällsstrukturer som begränsar tillgänglighet och delaktighet. Det kan vara oerhört krävande att starta egna initiativ och genomföra dem, så därför är det ibland lättare stanna hemma i soffan och titta på TV. – Nordisk ungdomsdelegat
Lika möjligheter till utveckling och delaktighet för alla barn och ungdomar är en förutsättning för ett hållbart Norden. Rapporten är en del av arbetet med Nordiska ministerrådets Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2018-22 för ökad kunskap och dialog om mänskliga rättigheter och personer med funktionsnedsättning i Norden och internationellt.
– De nordiska länderna genomför både systematiska och kunskapsbaserade insatser för att garantera delaktighet för barn och unga med funktionsnedsättning inom flera områden. I ett internationellt sammanhang har Norden gjort betydande framsteg i arbetet med att uppfylla FN-konventionerna och tillämpar en aktiv och inkluderande välfärdspolitik. Trots detta är det uppenbart att vi har en lång väg kvar för att garantera alla barns rätt att bli hörda inom flera olika områden, säger Merethe Løberg.
– Arbetet med att värna delaktighet och inkludering för alla barn och unga kräver kunskapsbaserade insatser. Det finns ett behov att närmare undersöka vilka metoder och rutiner vi använder för att främja delaktighet och deltagande, för att identifiera vilka metoder som faktiskt fungerar, säger Merethe Løberg.
Förväntningarna på barn och ungdomar med funktionsnedsättningar är för låga. Det finns för mycket fördomar och okunskap om vad som krävs för att till exempel jobba med personer med funktionsnedsättning. – Nordisk ungdomsdelegat
– Vi på Nordens välfärdscenter hoppas att rapporten kommer att ge ökade insikter om de möjligheter och åtaganden som ingår i arbetet för ökad delaktighet för barn och unga med funktionsnedsättning i Norden. Ett av de viktigaste målen i Nordiska ministerrådets handlingsplan för Vision 2030 är att säkra en socialt hållbar framtid. En av våra viktigaste uppgifter är att säkra bästa möjliga levnadsvillkor för våra barn och unga. De är våra mest värdefulla resurser och vårt hopp inför framtiden. Målet är lika möjligheter till delaktighet och utveckling för alla barn och ungdomar, konstaterar Eva Franzén på Nordens välfärdscenter.
Rapporten kommer att presenteras på vårt webbinarium See, listen and include! Participation for children and young people with disabilities in the Nordic region 23 mars 2021.
Relaterade nyheter
Funktionshinder
6 sep 2024
Nordic-Baltic camps, meetings and seminars – funding for disability organisations making it possible
Funktionshinder
28 aug 2024
Olika sätt men samma princip – så sköts övervakningen av funktionsrättskonventionen i Norden
Barn & unga
8 jul 2024