Ny rapport: fler äldre vuxna ska vara med och planera frågor som angår dem
Äldre
5 nov 2020
Inkludera fler äldre vuxna i arbetet med äldrefrågor, både på en lokal och nationell nivå. Den äldre befolkningen ska inte enbart vara med och planera i politiska processer utan också exempelvis när det gäller stadsutveckling och utveckling av välfärdsteknologi. Bland annat detta konstateras i Nordens välfärdscenters nya rapport Att åldras i Norden.
Rapporten lyfter fram vilka visioner och strategier de nordiska länderna har för aktivt och hälsosamt åldrande och beskriver den nationella och regionala nivån, goda lösningar på lokal nivå och vilka aktörer som arbetar med frågorna. I kartläggningen ingår också hur arbetet följs upp med kvantitativa och kvalitativa mått. Rapporten har fokus på fyra områden: åldersvänliga städer och samhällen i Norden, åldersintegrerade mötesplatser och generationsövergripande bostadsmiljöer, motverka ensamhet och social isolering samt aktivt och hälsosamt åldrande med hjälp av välfärdsteknologi.
Äldrefrågor väsentliga i ett hållbart samhälle
Människorna i Norden blir allt äldre, vilket betyder att arbetet för att tillgodose behoven hos äldre individer blir allt mer relevant i ett hållbart samhälle. Prognoser tyder på att hela 8,6 procent av den nordiska befolkningen kommer att vara 80 år eller äldre år 2040. I rapporten understryker de nordiska länderna att den åldrande befolkningen är en av nyckelfrågorna i det kommande strategiska arbetet.
– Det handlar exempelvis om möjligheten att stanna längre i arbetslivet, bättre tillgänglighet och möjligheter att delta i samhälls- och stadsplanering, förutsättningar för självständigt boende, trygg närmiljö och att skapa sociala kontakter för att motverka ensamhet och social isolering. En god mental och fysisk hälsa gagnar både individen och samhället i stort, konstaterar Aila Määttä, projektledare inom äldreområdet vid Nordens välfärdscenter.
Många aktiviteter inom välfärdsteknologi
Av de fyra teman som berörs i rapporten framkommer tydligt att flest initiativ och praktiska utvecklingsprojekt förekommer inom området välfärdsteknologi. Ett gott exempel på strategier kring välfärdsteknik och dess uppföljning är Norge. Där bedrivs ett välfärdsteknologiprogram med fokus på implementering av innovativa lösningar i vård och omsorg ända fram till 2030.
Tekniska lösningar för de äldre vuxna har oftast två syften: att stötta den äldre individen i sin vardag och att effektivisera arbetet för dem som arbetar med äldre vuxna eller sjukvård.
– En hållbar infrastruktur med pålitliga lösningar är en grundförutsättning för trygg användning av välfärdsteknik. Vi behöver också öka kunskapen om digitala medel och välfärdsteknik hos de äldre vuxna för att de ska kunna ta del av digitaliseringens fördelar av sociala kontakter, trygghet och delaktighet, påpekar Bengt Andersson, projektledare inom området välfärdsteknologi vid Nordens välfärdscenter.
Motverka ålderism
I och med att friska äldre vuxna kommer att utgöra en större del av demografin, blir konceptet ålderism högst aktuellt, enligt rapporten. Ålderism omfattar alla diskriminerande handlingar, fördomar eller strukturella hinder som grundar sig i individens ålder.
– I rapporten lyfter de intervjuade fram att det inte bara handlar om direkt diskriminering eller fördomar, utan även om att vi inte har en tillräckligt diversifierad bild av äldre vuxna som grupp i stort. I flera intervjuer nämns behovet av att samhället och de yngre generationerna reviderar sina åsikter kring äldre vuxna. Målet borde vara att fokusera på den äldre gruppens potential och resurser, säger Aila Määttä.