Lyckade nordiska distanslösningar implementerade
Välfärdspolitik, Välfärdsteknologi
2 jul 2021
Virtuella vårdrum på Bornholms sjukhus i Danmark. Regionen Agder i Norge tog nationell ledning när det gäller digital telehälsa. Ett e-hälso- och välfärdsteknologinätverk på nordöstra Island medverkar till att öka implementeringsfarten av digital teknik. Det är tre lyckade implementeringar av nordiska distanslösningar.
Det nordiska projektet Vård och omsorg på distans, VOPD, har de senaste åren gett stöd för implementering av distanslösningar i 52 kommuner och åtta vårdregioner I Norden.
Tre av projekten presenteras nu närmare i beskrivande artiklar. Det handlar om lösningar som har haft stor påverkan i människors vardag och även haft betydelse för vårdpersonal.
Slipper flygresor
Varje år gör patienter på Bornholm cirka 40 000 flygresor till Köpenhamn för vårdbesök på Rigshospitalet eller andra sjukvårdsinrättningar i huvudstadsområdet. Många gånger handlar besöket om en mindre medicinsk konsultation eller en kontroll.
Bornholms sjukhus har därför utrustat två virtuella vårdrum för videomöten för att patienter inte ska behöva flyga till Köpenhamn för specialistläkarbesök. De virtuella vårdrummen är ett alternativt sätt för möte med specialister och sparar tid och pengar för patienterna – samtidigt som det har en positiv effekt på koldioxidutsläpp med minskat antal flygresor. Både patienter och vårdpersonalen på Bornholm är nöjda med den virtuella lösningen.
Digital telehälsa
I regionen Agder regionen i Norge har 25 kommuner samarbetat om en regional central funktion för monitorering av telemedicin och fjärruppföljning av patienter. I ett nära samarbete mellan kommunerna, sjukhusen och primärvården har ett utvecklat arbetssätt med distanslösningar varit mycket framgångsrikt. Patienter som haft stor nytta av lösningen är exempelvis de med kroniska sjukdomar psykiatriska patienter och nu senast även patienter som återhämta sig från covid-19.
Nytt e-hälsonätverk
Med stöd av VOPD har ett nytt e-hälso- och välfärdsteknologinätverk bildats på nordöstra Island. Målet med nätverket och det påbörjade samarbetet är att påskynda implementering av distanslösningar i regionen men även andra nordliga tunt befolkade områden i landet.
Island är samtidigt ett av världens mest urbaniserade samhällen och ett av de mest tunt befolkade.
En av de viktigaste utmaningarna med att implementera digital vård är att bryta ner olika slags hinder mellan sjukvårdssektorerna och säkerställa sömlös kommunikation mellan sjukhus, kommunala inrättningar och andra serviceorgan. Det nya nätverkets uppdrag är bland annat att ta sig an denna utmaningar.
Relaterade nyheter
Välfärdspolitik
17 apr 2023
Förmåga att tänka nya lösningar krävs för att kunna möta välfärdsutmaningarna
Välfärdspolitik
16 mar 2023
Hälsa och välfärdsteknik för ett förlängt självständigt liv – ett brukarperspektiv
Välfärdspolitik
10 jan 2023