Debatt: Så kan vi minska hemlösheten i Norden
Välfärdspolitik
26 nov 2020
Trots rika samhällen och vackra ord om rätten till bostad har vi fortfarande hemlöshet i Norden. Det är dags för Sverige och Danmark att snegla på grannarna Norge och Finland, som länge följt ett framgångsrikt recept. Idag presenterar vi tre förslag som skulle minska hemlösheten.
I en debattartikel på DN Debatt,”Norge och Finland är bättre än Sverige på att minska hemlöshet”, samt i en opionstext på Turun Sanomat, Kolme keinoa vähentää asunnottomuutta, skriver Eva Franzén, direktör för Nordens välfärdscenter, och professor Hans Swärd från Lunds universitet om hur bostadspolitiken behöver förändras för att fler människor ska få tak över huvudet och en trygg bostad.
De tre förslagen som Eva Franzén och Hans Swärd presenterar är:
- Ett bostadsbyggande som motsvarar befolkningsökningen, bostäder som är tillgängliga för alla samt en stark generell socialpolitik.
- Långsiktiga statliga och kommunala strategier för att bekämpa hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden.
- Ett åtgärdssystem som har vetenskapligt stöd eller bygger på beprövad praktik är ytterligare en förutsättning för att komma till rätta med hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden.
Ny rapport om hemlöshet
Analysen bakom utspelet finns i rapporten Hemlöshet i Norden – Utvecklingen av bostadspolitiken som Nordens välfärdscenter släpper idag. I rapporten går professor Hans Swärd igenom bostadspolitikens utveckling i Norden och komplexiteten i hemlöshetsfrågan, samt vidgar även begreppet.
Hemlöshet omfattar långt fler än de socialt utslagna som vi kan se på gator och torg. Det kan vara en mamma med barn som trängt in sig hos vänner, eller en familj med tillfälligt andrahandskontrakt som inte vet vart de ska ta vägen om en månad. Ofta har familjerna tak över huvudet, men bor otryggt, vilket vi vet påverkar barns fysiska och psykiska hälsa negativt.
Rapporten är en historisk genomgång som visar på likheter och olikheter i hur länderna hanterat frågan.
Högst bostadsbyggande i Finland
Det är med utgångspunkt i denna analys som de tre politiska förslagen är framtagna. Exempelvis har Finland haft det högsta bostadsbyggandet jämfört med befolkningsökningen, samt även haft en långsiktig hemlöshetsstrategi, i likhet med Norge.
Om vi jämställer sätten att räkna hemlöshet i Norden, ligger andelen hemlösa i Norge lägst år 2020. Finland utmärker sig genom att, som ett av få länder i EU, ha lyckats minska hemlöshetstalen rejält.”
De tre förslagen för att minska hemlösheten går också återfinna i hur de mest framgångsrika länderna tacklat problemet:
Vad som är utmärkande för Norge och Finland är nämligen att länderna haft en hög och stabil nivå på bostadsbyggande, långsiktiga nationella strategier för att hantera hemlösheten samt att strategierna byggt på metoder med vetenskapligt stöd. Även Sverige och Danmark har haft hemlöshetsstrategier, men de har varit av kortare varaktighet.”
”Vi måste våga tänka stort”
Eva Franzén och Hans Swärd avslutar debattartikeln med en uppmaning till länderna i Norden att följa de här tre förslag för att kunna minska hemlösheten:
Vi måste bygga bostäder för alla. Vi måste ta stöd av välfärdsforskningen och forma samhällsmiljöer utan att skapa segregation och utanförskap.
Vi måste utveckla ett mer rättvist och hållbart samhälle som inkluderar de mest utsatta. Det krävs en långsiktig politik för att tillgodose allas rätt till en bostad och ett människovärdigt liv. Vi måste våga tänka stort.”
Relaterade nyheter
Välfärdspolitik
11 jan 2023