Bakom sifforna om hemlöshet – nytt nummer av Nordisk välfärdsforskning
Välfärdspolitik
13 okt 2023
Ett nytt nummer av Nordisk välfärdsforskning | Nordic Welfare Research lanseras idag, denna gång med tema bostadslöshet. Texterna fokuserar på levnadsvillkoren och livssituationen för de som är hemlösa eller riskerar att bli det.
Det nya numret av Nordisk välfärdsforskning | Nordic Welfare Research har rubriken Bak tallene på bostedsløse och lyfter flera olika aspekter av bostadslöshet. För att förbättra levnadsvillkoren för de grupper som är bostadslösa eller riskerar att bli det behövs forskning och insikt i situationen för marginaliserade grupper på bostadsmarknaden. En röd tråd i detta nummer är en diskussion om hur viktigt kön är för att förstå situationen på bostadsmarknaden.
En bostad eller ett hem?
En central aspekt av att förstå bostadslöshet är att definiera begreppen “bostad” och “hem”. I Maja Flåtos artikel Hjem eller bolig? Kategoriers betydning for kunnskapsutvikling om bostedsløshet betonas att “bostad” fokuserar på den fysiska strukturen och varukaraktären, medan “hem” kopplas till känslomässiga och relationella aspekter. Denna distinktion påverkar politiken och kunskapsutvecklingen inom området, där en ekonomisk syn på bostaden måste kompletteras med en holistisk förståelse av hemmet.
Att inkludera erfarenheter och perspektiv från personer som upplever bostadslöshet är avgörande. Maja Flåto visar att det skapar en mer omfattande förståelse av fenomenet och underlättar utvecklingen av välgrundade policyförslag.
Våld i nära relationer och hemlöshet
En viktig aspekt av bostadslöshet är dess koppling till våld i nära relationer. Kvinnors ökande andel bland de bostadslösa är en utmaning som samhället måste adressera och hantera genom sin insats mot hemlöshet. Att integrera ett tydligare genusperspektiv i strategier och lösningar kan bidra till att förstå sårbarheten och risken för våld i samband med bostadslöshet.
Synnøve Økland Jahnsens utgår ifrån Norge i sin artikel Hva skal vi med en kjønnsnøytral boligsosial politikk? och poängterar vikten av att koppla samman det bostadssociala området med arbetet mot våld i nära relationer. Kommunerna har ett ansvar när det gäller att ge stöd till personer som utsätts för våld och att säkerställa trygga boendeförhållanden efter separation eller vistelse på skyddade boenden.
Erfarenheter hos ensamstående migrerande mödrar
I Sverige har forskning granskat erfarenheterna hos ensamstående migrerande mödrar som stöter på bostadsinstabilitet och är nära hemlöshet. Tove Samzelius belyser i sin artikel ‘It’s like they are doing injustice’: A Single-Mother Perspective on Family Homelessness in Sweden hur dessa mödrar hamnar i en cykel av osäkra boendesituationer på grund av låga inkomster, hyresvärdars restriktioner och otillräckliga bostadsalternativ.
För att hantera sin situation använder de olika strategier, inklusive att söka hjälp från sociala nätverk och online-plattformar samt att vända sig till socialtjänsten som en sista utväg.
Denna grupp mödrar upplever sällan hållbara och trygga boenden trots sina ansträngningar. De tvingas ofta bo trångt med främlingar på grund av bristen på alternativ och betalar mycket för dessa temporära lösningar, vilket ytterligare belastar deras ekonomi.
Att adressera strukturella problem
Tove Samzelius lyfter vikten av att inte bara fokusera på individuell aktivering när det gäller bostadslöshet utan även att identifiera de strukturella hinder som mödrar i denna situation står inför.
Policys och strategier bör utformas med medvetenhet om dessa mödrars begränsningar och utmaningar på en bostadsmarknad som ofta är otillgänglig för dem. Samzelius visar hur en könsneutral bostadspolitik riskerar att dölja komplexiteten i utmaningarna och särdragen hos olika sårbara grupper.
Nordisk välfärdsforskning | Nordic Welfare Research ges ut av Universitetsforlaget AS (Scandinavian University Press) och norska forskningsstiftelsen Fafo, på uppdrag av Nordens välfärdscenter och kommer ut med några temanummer per år och innehåller texter på danska, engelska, norska och svenska.
Relaterade nyheter
Välfärdspolitik
11 jan 2023