Ett inkluderande arbetsliv – en framtidsfråga för Norden
Funktionshinder
För att fler personer med funktionsnedsättning ska få arbete behöver arbetsmarknaden bli mer inkluderande. I Norden behöver kunskapen och samarbetet kring inkluderande arbetsliv förbättras.
De nordiska länderna står inför stora utmaningar på arbetsmarknaden, bland annat till följd av en åldrande befolkning, arbetskraftsbrist och snabb digitalisering. Personer med funktionsnedsättning möter samtidigt barriärer vid inträdet till och delaktigheten i arbetsmarknaden. Projektet Ett inkluderande arbetsliv – en framtidsfråga för Norden ska kartlägga och synliggöra lösningar och forskning för ett inkluderande arbetsliv för personer med funktionsnedsättning i Norden.
Mål
Målet med projektet är att bidra till ett inkluderande arbetsliv där personer med funktionsnedsättning har samma möjligheter som andra att delta på arbetsmarknaden. Det långsiktiga målet är att arbetsinkludering blir en självklar del av de nordiska företagens och myndigheternas hållbarhetsarbete.
Projektmål är bland annat:
- Att samla in och sprida kunskap om framgångsrika metoder och lösningar för inkluderande arbetsmiljöer, bland annat AI och digitalisering.
- Att förbättra data och kunskap om den nordiska implementeringen av artikel 27 – Arbete och sysselsättning, i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD).
- Att främja ett brett samarbete mellan aktörer i Norden för att öka delaktigheten på arbetsmarknaden.
Rätt till inkluderande arbete enligt artikel 27
FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, särskilt artikel 27, fastställer att personer med funktionsnedsättning har rätt till arbete på lika villkor som andra. Konventionen betonar vikten av en inkluderande och tillgänglig arbetsmiljö där arbetsgivare har skyldigheter att tillhandahålla skälig anpassning.
I de nordiska länderna finns utmaningar relaterade till bland annat diskriminering, brist på tillgängliga arbetsplatser och övergången från skola till arbete.
Uppdrag och omfattning
Nordens välfärdscenter ska genomföra detta nordiska samarbetsprojekt i dialog med myndigheter, forskare, näringslivet och funktionshinderorganisationerna.
Projektet omfattar bland annat följande aktiviteter:
- Kartläggning och workshops om forskning och lärande exempel
- Webbinarier och slutkonferens
- Två rapporter, en kunskapssammanställning och en exempelsamling
Projektet förväntas bidra till policyrekommendationer och stärkt nordiskt samarbete inom området inkluderande arbetsliv.
Foto: Chansom Pantip/iStockphoto