Smarta städer sätter människan i fokus
Funktionshinder
3 nov 2020
- Placera alltid människan i fokus. Detta är och bör vara huvudsyftet då du arbetar med smarta städer och samhällen. Människans behov och livskvalitet ska genomsyra hela arbetet med universell design, konstaterar Malin Kock Hansen som varit med och arbetat fram Norges första nationella vägkarta för smarta och hållbara städer och lokala samhällen.
Arbetet med den norska vägkartan, Nasjonalt veikart for smarte og bærekraftige byer og lokalsamfunn, startade för två år sedan i ett brett samarbete med bland annat kommuner, ministerier, organisationer, industriaktörer och universitet. Arbetet leddes av Design og arkitektur Norge (Doga) som är en stiftelse under det norska närings- och fiskeriministeriet.
Malin Kock Hansen jobbar som projektledare vid Doga och hon berättar att vägkartan lyfter fram åtta kärnpunkter för arbetet med smarta samhällen. Förutom att placera människan i fokus handlar det om att ha ett helhetsperspektiv, att prioritera miljön och klimatet, främja inklusion och medskapande, satsa på nästa generations näringsliv, dela och använda öppen data, kompetensutveckla och omfamna förändring samt att agera lokalt men tänka globalt.
– När vi inledde projektet för två år sedan pratade alla om smarta städer, alla ville jobba på ett smart sätt och det förstår man, ingen vill ju arbeta på ett osmart sätt. Men för oss var det viktigt att ställa frågan: vad är egentligen en smart stad i en nordisk kontext? Vi är inte Silicon Valley eller ett stort asiatiskt land – vi är den nordiska regionen, konstaterar Malin Kock Hansen.
Definitionen som arbetsgruppen kom fram till lyder: smarta städer och samhällen har människan i fokus, samtidigt som de nyttjar ny teknologi, innovativa metoder, samarbete och medskapande för att bli mer hållbara, tilltalande, produktiva och resilienta.
– Det är också viktigt för oss att understryka att arbetet med smarta städer inte enbart gäller stora städer utan även små kommuner i alla delar av landet.
Behov av en nordisk modell
Efter att den norska vägkartan lanserades för ungefär ett år sedan har Doga inlett ett nordiskt projekt för smarta städer.
– Tillsammans med olika aktörer runt om i Norden vill vi ta fram goda exempel, initiativ och metoder som används i den nordiska regionen. Avsikten är att skapa en gemensam nordisk modell för smarta städer och samhällen. Vi tror starkt på att det finns ett behov för en nordisk modell, inte bara i Norden utan även globalt, säger Malin Kock Hansen.
– Smarta städer är en viktig del i arbetet att uppnå målen om att Norden ska bli världens mest hållbara region till 2030. Men det förutsätter att universell utformning är en integrerad del i arbetet och att människan, oavsett ålder och funktionsförmåga, står i fokus. Dogas vägkarta och arbetet med en nordisk modell är viktiga steg i det arbetet, konstaterar Nordens välfärdscenters projektledare Lars Lindberg.
Den norska vägkartan för smarta och hållbara städer presenterades under Nordens välfärdscenters webbinarium Smart cities are universally designed cities 27 oktober 2020. Webbinariet arrangerades i samarbete med Oslo stad och det norska barn-, ungdoms- och familjedirektoratet Bufdir.
Relaterade nyheter
Funktionshinder
6 sep 2024
Nordic-Baltic camps, meetings and seminars – funding for disability organisations making it possible
Funktionshinder
28 aug 2024
Olika sätt men samma princip – så sköts övervakningen av funktionsrättskonventionen i Norden
Funktionshinder
19 jun 2024