Ny rapport om likheter och skillnader inom äldreomsorgen i Norden
Välfärdspolitik
17 nov 2015
Syftet med vår nya rapport är ge en bild av hur äldreomsorgen i Norden är organiserad och att beskriva hur den nationella uppföljningen ser ut.
Vi har lagt särskild tonvikt på vilka likheter och skillnader som finns länderna emellan.
Många personer med stor kunskap om åldrande och äldreomsorg har medverkat i publikationen, dels som författare, dels som nationella kontaktpersoner med uppgift att granska landrapporterna.
Ska var tillgänglig och rättvist fördelad
Ord som självbestämmande, inflytande, valmöjlighet och kontinuitet återfinns i samtliga nordiska länders politiska målsättningar för äldreomsorgen. Stor vikt läggs också vid att omsorgen ska vara tillgänglig och rättvist fördelad. Samtidigt ökar kraven på att resurserna utnyttjas effektivt.
Men även om likheterna mellan länderna är många så framgår det av rapporten att länderna har valt att nå målen på delvis olika sätt. Till exempel utförs allt större del av den svenska och finska äldreomsorgen av privata företag medan antalet privata aktörer är ovanliga i Norge. Ett annat exempel på skillnader länderna emellan är hur man i Danmark fäster stor vikt vid att involvera frivilligorganisationer medan man i Finland har starkt fokus på att stödja familjen.