CONNECT ska bota projektitis
Välfärdsteknologi
12 sep 2014
Projektitis - det är syndromet som kännetecknar arbetet med välfärdsteknologi. Det vill säga alldeles för många projekt som, när de är genomförda, leder till ... ingenting. Kunskapsöverföringen är ofta minimal och resultaten, hur lovande de än är, når aldrig in i vardagen.
Dennis Søndergård, seniorrådgivare på Nordens välfärdscenter med ansvar för välfärdsteknologi, presenterade projektet Connect vid flera tillfällen och för olika publik under den tre dagar långa Health & Rehab-mässan i Köpenhamn 2014. Connect har som uttalat syfte att motverka projektitis som beskrivs i ingressen. Tanken är att skapa en form av verktygslåda som ska underlätta för Nordens kommuner att dela erfarenheter och resultat, inte bara på nationell utan även internationell nivå. Kommunerna ska få hjälp med alla delar av arbetsprocessen med att implementera välfärdsteknologi i vardagen på ett bra sätt.
– Vi ska samla in kunskap från tio av de nordiska kommunerna som är ledande inom arbetet med välfärdsteknologi, säger Dennis Søndergård. Det ska leda till en samling verktyg som går att använda i alla steg i processen.
Det handlar om viktiga saker att tänka på när man formulerar en strategi, beslutar om vilka områden man ska satsa på, tar kontakt med leverantörer, genomför personalutbildning och planerar hur man implementerar välfärdstjänsterna på ett sätt som är attraktivt för brukarna.
Tävling om innovativa lösningar
Nordens välfärdscenter delade podiet med Mona Truelson, senior innovation adviser på Nordic Innovations. Hon presenterade två aktiviteter inom ramen för Lighthouse-projektet: dels efterlyser man förslag på innovationer inom hälsovårdsområdet, dels utlyser man en tävling om innovativa lösningar inom äldreomsorgen.
Relaterade nyheter
Välfärdspolitik
17 apr 2023
Förmåga att tänka nya lösningar krävs för att kunna möta välfärdsutmaningarna
Välfärdspolitik
16 mar 2023
Hälsa och välfärdsteknik för ett förlängt självständigt liv – ett brukarperspektiv
Välfärdspolitik
10 jan 2023