Nordiskt nätverk om barnets första 1000 dagar – en hälsosam start på livet
Barn & unga
Barnets första år i livet är viktiga för att lägga en god grund för mental och fysisk hälsa senare i livet. Men barn och föräldrar får inte samma stöd och uppföljning i hela Norden. Det nordiska nätverket om barnets första 1000 dagar i livet har i uppdrag att föreslå hur det nordiska samarbetet kan stärka och påskynda ländernas arbete inom området.
Barns rätt till lika möjligheter till liv och utveckling
Idag är det stor variation i arbetssätt och rutiner i de verksamheter som arbetar med de yngsta barnen och deras föräldrar. Endast ett fåtal, av ett stort antal använda metoder och mätinstrument, har testats så noggrant att de har tillräckligt stöd i nyare forskning. Nordiskt samarbete kring att utveckla, testa och implementera evidensbaserade arbetssätt och metoder har en stor potential. Målet är att skapa förutsättningar för jämlik hälsa och välfärd för alla barn. Om vi samarbetar närmare kan vi göra mycket – för barnens bästa i Norden.
De nordiska länderna har var och en tillgång till mycket ny kunskap och arbetssätt som länderna arbetar med att få på plats, för att ge alla barn och föräldrar bästa tänkbara stöd under den första tiden i barnets liv. Men var för sig har de nordiska länderna inte tillräcklig kapacitet att introducera, lära ut ny kunskap och införa effektiva arbetssätt så snabbt som skulle önskas. Arbetet med att testa nya metoder och utvärdera tar tid. Det tar också tid att ta till sig nya arbetssätt och implementera dem.
En god barndom utgör grunden för ett helt liv
De första åren av ett barns liv är avgörande för barnets mentala och fysiska hälsa. Barnets hjärna genomgår en enorm utveckling. Denna utveckling bygger dels på barnets mognad och utgår dels ifrån de erfarenheter barnet gör i mötet med sina omsorgspersoner och det sammanhang familjen lever i. Detta gäller särskilt de områden i hjärnan som bestämmer inlärning, språkutveckling och känslomässiga färdigheter, vilket är grundläggande för en god utveckling och hälsa. Nu skaffar sig barnet färdigheter som krävs för att lära sig att lita på, älska och känna medkänsla för medmänniskor. Det lär sig att hantera sina känslor för att kunna skapa sina egna positiva relationer i framtiden.
En god mental hälsa är viktig för både barnet och familjen. Därför har FN i sitt arbete med de globala hållbarhetsmålen lagt särskild vikt vid ländernas ansvar att se till att alla barn har lika rätt till liv och utveckling.
Ökad kunskap och nordiskt samarbete
Nordiskt nätverk om barnets första 1000 dagar – en hälsosam start på livet samarbetar med Nordens välfärdscenter från 2023 till 2027. Målet med samarbetet är ökat kunskap och kunskapsdelning på nordisk nivå om hur vi bättre kan säkerställa barns utveckling och hälsa från graviditet fram till barnet är två år.
Nätverket ska utarbeta rekommendationer kring hur nordiskt samarbete kan stärka och påskynda ländernas arbete inom området.
Upptäcka risker i ett tidigt skede
Nätverkets samarbete under de kommande fem åren har som syfte att följa upp nordiska experters och forskares rekommendationer för ett stärkt och kunskapsbaserat, samarbete kring de minsta barnen i Norden.
Grunden för förslagen är en nordisk situationsanalys som beskriver hur tjänster som mödrahälsovård, barnhälsa och barnomsorg i länderna bidrar till att de allra flesta barn får en trygg och bra start i livet. Man har också kartlagt hur dessa verksamheter och relaterade tjänster bidrar till att upptäcka och identifiera risker för barnen i ett tidigt skede. Kända riskfaktorer är exempelvis om en förälder kämpar med psykisk ohälsa, drogberoende eller om det förekommer våld i familjen. De arbetssätt som används i länderna har också kartlagts.
Nätverket arbetar med följande rekommendationer
- öka och sprida kunskapen kring betydelsen av barnets första 1000 dagar, för mental hälsa och välbefinnande senare i livet.
- stärka stödet till föräldrar under deras barns första 1 000 dagar.
- hitta, reducera och följa upp riskfaktorer tidigt i livet på ett systematiskt sätt.
- förbättra kvalitet och jämlikhet i servicen till små barn och deras familjer.
- stärka det tvärsektoriella samarbetet till förmån för små barn och deras familjer.
- främja gemensam nordisk forskning, kunskap och förståelse kring de första 1000 dagarna i livet.