Ländernas nationella strategier
Nordens välfärdscenter följer tillsammans med medlemmarna i Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder vad som händer i de nationella funktionshinderspolitiska landskapen.
Danmark
Social-, Bolig- og Ældreministeriet är koordinerande ministerium för funktionshinderspolitiken. Utvecklingen av området är ett gemensamt ansvar för alla ministerområden, varje sektor ansvarar för att integrera funktionshinderspolitiska aspekter i sin politik.
Tillsammans med CRPD ramar fyra principer in dansk funktionshinderspolitik: Likabehandlingsprincipen, Kompensationsprincipen, Sektoransvarsprincipen och Solidaritetsprincipen.
Danske Handicaporganisationer är landets paraplyorganisation för funktionshindersorganisationer.
Det Centrale Handicapråd är funktionshindersorganisationernas nationella samråd med regeringen.
Institut for Menneskerettigheder är en självägd statsinstitution med mandat att främja och beskydda mänskliga rättigheter och likabehandling i Danmark och i utlandet. På handicapområdet ska institutet främja och övervaka genomförande av CRPD.
Institutet har identifierat 10 fokusområden som ska förbättra rättigheterna för personer med funktionsnedsättning: tio indikatorer för implementering och övervakning av CRPD.
Socialstyrelsen ansvarar för kunskapsunderlag och vägledningar för myndigheter, kommuner och andra utförare av socialt stöd och service för medborgare med funktionsnedsättning.
Danmarks 98 kommuner ansvarar för hjälp och stöd till enskilda medborgare utifrån individuella bedömningar av behov. Kommunstyrelsen fastlägger kommunens servicenivå och beslutar om innehåll och omfattning av hjälpen inom lagens ramar.
Överklagandenämnden är en oberoende styrelse under social- och inrikesministeriet, som fungerar som en klagomyndighet och också ansvarar för att samordna kommunernas praxis på det sociala området.
Finland
Social- och hälsovårdsministeriet samordnar för funktionshinderspolitiken i Finland. Samtliga förvaltningsområden har dock ansvar för verkställandet.
De funktionshinderspolitiska principerna innebär att personer med funktionsnedsättning har rätt till; likabehandling, delaktighet och icke-diskriminering samt nödvändiga tjänster och stödåtgärder. Politiken för området utgår från de grundläggande friheterna och rättigheterna liksom de mänskliga rättigheterna. Bestämmelser om icke-diskriminering av personer med funktionsnedsättning har intagits i Finlands grundlag.
Finlands handlingsprogram för CRPD 2020-2023: Rätt till delaktighet och likabehandling : Nationellt handlingsprogram för FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (2020–2023).
Vammaisfoorumi ry (Handikappforum rt) är paraplyorganisation för funktionshindersorganisationerna.
Delegationen för rättigheter för personer med funktionsnedsättning, VANE, är regeringens nationella samråd och samordningsmekanism för implementeringen av CRPD och funktionshinderspolitiken. VANE har ansvarat för utarbetandet av handlingsprogrammet. I VANE finns företrädare för funktionshinderorganisationer, arbetsmarknadsorganisationer och de ministerier som är viktiga med tanke på rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Människorättscentret är ett självständigt och oavhängigt expertorgan, vars uppgift är att främja de grundläggande och mänskliga rättigheterna och att öka samarbetet och informationsutbytet mellan olika aktörer. Människorättscentret bevakar implementeringen av CRPD.
Diskrimineringsombudsmannen bevakar rättigheter utifrån funktionsnedsättning.
Institutet för hälsa och välfärd THL främjar genom sitt forsknings- och utvecklingsarbete, möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att klara sig på egen hand. THL förmedlar information om tjänster, stödformer och förmåner, bland annat genom sin handbok för området.
Mer information om tjänster och stödformer i Finland.
Folkpensionsanstalten (FPA) ansvarar för beslut och utbetalning av förmåner.
Ansvaret för ordnandet av tjänster för personer med funktionsnedsättning överfördes från kommunerna och samkommunerna till välfärdsområdena den 1 januari 2023. Finland har 22 välfärdsområden.
Lagen om specialomsorger ändras för att se till att tjänsterna för personer med funktionsnedsättning fortsätter i välfärdsområdena.
Färöarna
Ministeriet for sosiale saker og kultur vid Almannaverkið koordinerar funktionshinderspolitiken och har en viktig roll i utvecklingen av området, bland annat i det tvärsektoriella samarbetet. Ministeriet arbetar med att utveckla en ny handlingsplan på funktionshindersområdet.
MEGD är paraplyorganisation för funktionshindersorganisationerna på Färöarna. Intresseorganisationerna på Färöarna arbetar för att etablera en institution för en funktionshinderstalesman enligt samma modell som Grönland.
Färöarna har 29 kommuner.
Grönland
Socialstyrelsen samordnar frågor som rör funktionsnedsättningar och tillhandahållandet av tjänster på Grönland.
Det grönländska självstyret antog den 12 juni 2019 Inatsisartutlov nr. 13 gällande stöd till personer med funktionshinder. Lagen är utformat för att så långt som möjligt följa FN:s funktionshinderskonvention.
Grönland har ännu ingen strategi eller handlingsplan för funktionshinderpolitiken. Dock nämns funktionshinderområdet särskilt i Koalitionsaftalen 2014–2018.
Tilioq, Handicaptalsmanden, är en pådrivande kraft i regionen och följer upp implementeringen av FN-konventionen. Handicaptalsmanden Tilioq har en webbplats som förklarar vad konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning innebär på Grönland. Tilioq övervakar lagstiftningen på funktionshindersområdet (materialet är på danska).
NIIK är paraplyorganisationen för handikapporganisationerna på Grönland.
Grønlands Råd for Menneskerettigheder och Institut for Menneskerettigheder – Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution har skrivit en statusrapport för området funktionsnedsättningar (2019)
Pissassarfik är ett landstäckande funktionshindercenter beläget i Sisimiut.
Island
Arbets- och socialdepartementet, Félags- og vinnumarkaðsráðuneytið, samordnar frågor som rör funktionsnedsättningar på Island.
Islands nationella handlingsplan för funktionshinderspolitiken gäller 2017–2021. Handlingsplanen har sju mål har fyra till sju åtgärder under varje mål, totalt 37 åtgärder.
Det finns två paraplyorganisationer som arbetar med frågor som rör funktionsnedsättningar på Island: ÖBI som samlar 41 organisationer och Throskahjalp som är en förening med 20 grupper med totalt nästan 6 000 medlemmar.
Throskahjalp har publicerat en nyöversättning av rättigheterna för personer med funktionsnedsättning på Island (2020), Samningur SÞ um réttindi fatlaðs fólks (2020).
Island har 79 kommuner som samarbetar genom kommunförbundet Samband.
Norge
Kultur- och jämställdhetsdepartementet ansvarar för den nationella jämställdhets- och antidiskrimineringslagstiftningen, som bland annat förbjuder diskriminering på grund av funktionsnedsättning. Departementet har också det övergripande ansvaret för samordningen av regeringens politik för personer med nedsatt funktionsförmåga.
Norge har strategier och handlingsplaner för frågor som rör funktionsnedsättningar på flera områden. Den mest övergripande är handlingsplanen Hållbarhet och lika möjligheter – ett universellt utformat Norge (2021–2025). Handlingsplanen har tagits fram i ett samarbete mellan åtta departement och med synpunkter och bidrag från intresseorganisationer, branschorganisationer och branschorgan.
Den norska regeringens strategi på funktionsnedsättningsområdet är: Ett samhälle för alla – regeringens strategi för jämställdhet för personer med funktionsnedsättning för perioden 2020-2030.
I Norge finns flera paraplyorganisationer för organisationer som arbetar med funktionsnedsättningsfrågor – Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Norges Handikapforbund och Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO). Unge funksjonshemmede är en paraplyorganisation för ungdomar med funktionsnedsättning.
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har ett särskilt ansvar för genomförande av flera av aktiviteterna i handlingsplanen samt uppföljning av denna samt annan information som rör levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning.
Likestillings- og diskriminationsombudet (LDO) övervakar rättigheterna för personer med funktionsnedsättning.
NAV administrerar bidrag som a-kassa, rehabiliteringsersättning, sjukpenning, pension, barnbidrag, vårdnadsbidrag och hjälpmedel.
Norge har 356 kommuner, som samarbetar genom Kommunesektorens organisasjon, KS. KS samordnar ett nätverk för universell utformning. Nätverket genererar bland annat samlingar med positiva exempel.
Sverige
Socialdepartementet koordinerar funktionshinderspolitiken. Ett flertal andra departement och politikområden omfattas av politiken och det finns en interdepartemental grupp med företrädare från olika departement som genom dialog utbyter erfarenheter och dryftar aktuella spörsmål.
Svensk funktionshinderspolitik utgår från CRPD och tar tillvara de rättigheter och intressen som personer med funktionsnedsättningar har i samhället. Riksdagen har beslutat om inriktning och målsättning för funktionshinderspolitiken. Målet är att med CRPD som utgångspunkt, uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning i ett samhälle med mångfald som grund. Målet ska bidra till ökad jämställdhet och till att barnrättsperspektivet beaktas. För att nå det nationella målet inriktas genomförandet av funktionshinderspolitiken mot fyra områden: principen om universell utformning, befintliga brister i tillgängligheten, individuella stöd och lösningar för individens självständighet samt att förebygga och motverka diskriminering.
Den svenska regeringen har antagit en strategi för systematisk uppföljning av funktionshinderspolitiken under 2021–2031. Den ger 30 myndigheter i uppdrag att särskilt följa upp det nationella målet för funktionshinderspolitiken.
Myndigheten för delaktighet (MFD) är en kunskapsmyndighet som arbetar inom funktionshindersområdet. MFD har ett särskilt ansvar för implementering och uppföljningen av funktionshinderspolitiken. MFD följer upp bland annat offentliga aktörer och levnadsvillkor. MFD:s uppdrag är att verka för att funktionshinderspolitiken får genomslag i hela samhället.
Funktionsrätt Sverige är en paraplyorganisation för funktionshinderorganisationer i Sverige. Funktionsrätt Sverige samordnar civilsamhällets rapportering om CRPD genom den nationella rapporten Respekt för rättigheter som uppdateras varje år. Flera ungdomsorganisationer har organiserat sig i Nätverket för Unga för Tillgänglighet (NUFT).
Funktionshindersdelegationen är funktionshindersorganisationernas nationella samråd med regeringen. Funktionshinderdelegationen består av representanter från 14 förbund och leds av ansvarig minister. Delegationen träffas fyra gånger per år för ordinarie möten.
Diskrimineringsombudsmannen bevakar rättigheterna för personer med funktionsnedsättning.
Socialstyrelsen arbetar för att myndigheter och verksamheter inom vård och omsorg ska vara med och uppfylla de funktionshinderspolitiska målen. Myndigheten publicerar bland annat öppna jämförelser om stöd och service och samlar vägledning och annan information om hjälpmedel.
Försäkringskassan beslutar om och betalar ut en stor del av de förmåner som ingår i socialförsäkringen.
Arbetsförmedlingen erbjuder särskilt stöd för arbetssökande med funktionsnedsättning och information till arbetsgivare som anställer personer med funktionsnedsättning.
Sverige har 290 kommuner. Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) arbete med funktionshinderfrågor handlar om att stödja kommuner och landsting/regioner i deras ständiga utvecklingsarbete. För att tydliggöra SKL:s inriktning inom funktionshinder har ett positionspapper för funktionshinder och delaktighet tagits fram. Positionspapperet redovisar utgångspunkter, vägledande principer, frågor som är gemensamma för flera sektorer och frågor inom sektorer. SKL publicerar även öppna jämförelser om flera av kommunernas insatser för delaktighet.
Åland
Landskapsregeringens Social- och miljöavdelning ansvarar för koordineringen av funktionshinderspolitiken.
2022 antog Ålands landskapsregering ”Ett tillgängligt Åland”, ett åtgärdsprogram för Ålands landskapsregerings funktionshinderspolitik år 2022–2025. Programmet omfattar 29 temaområden och totalt 58 åtgärder som anknyter till FN-konventionen specifika artiklar.
Funktionsrätt Åland är ett samarbetsförbund för funktionshinders- och patientföreningar på Åland.
Rådet för personer med funktionsnedsättning på Åland är regeringens samråd med funktionshindersorganisationer och den samordnande mekanismen för implementering av FN-konventionen. Landskapet Åland har en permanent sakkunnigmedlem i den finska nationella Delegationen för rättigheter för personer med funktionsnedsättning, VANE.
Diskrimineringsombudsmannen vid Ålands Ombudsmannamyndighet utgör tillsynsmyndighet.
De 15 kommunerna i landskapet ska främja och följa levnadsförhållandena för personer med funktionsnedsättning samt genom sin verksamhet sträva efter att förebygga uppkomsten av missförhållanden och undanröja de olägenheter som begränsar möjligheter för personer med funktionsnedsättning till verksamhet och engagemang.