Barns och ungas användning av nikotinprodukter i Norden
Folkhälsa
Nikotin är ett starkt beroendeframkallande ämne med flera skadliga effekter på barn och unga och kan påverka både deras fysiska och psykiska hälsa.
Nikotin påverkar bland annat hjärnans utveckling, vilket potentiellt kan få konsekvenser för kognition, uppmärksamhet, inlärning, humör och beteende. Det är därför av yttersta vikt att barn och unga skyddas från att bli beroende av nikotin, oavsett vilken typ av nikotinprodukt det rör sig om.
Under de senaste åren har nya typer av tobaksfria nikotinprodukter lanserats på marknaden, till exempel elektroniska cigaretter och nikotinpåsar – så kallat vitt snus. Många av de nya typerna av tobaksfria nikotinprodukter tilltalar barn och unga, men hur ser egentligen utvecklingen ut när det gäller användningen av produkterna hos denna målgrupp i Norden?
De skadliga effekterna av tobaksbruk på folkhälsan har varit kända i många år. Många förebyggande och strukturella insatser har gjorts för att begränsa tobaksbruket, både i de nordiska länderna och globalt. Men hur är det med liknande initiativ när det gäller nya typer av tobaksfria nikotinprodukter?
Projektresultat
Projektet ska leverera en rapport som publiceras i början av 2025. Målet är att kunna använda rapporten i det fortsatta tobaks- och nikotinpreventiva arbetet i de nordiska länderna för att skydda barn och unga från att utveckla nikotinberoende.
Rapporten kommer att försöka besvara ovanstående frågor och fokuserar bland annat på följande:
- Kartläggning och analys av utvecklingen av användningen av tobaksfria nikotinprodukter bland barn och unga i Norden.
- Kartläggningen och analysen ska klargöra om det finns en liknande utveckling i användningen av tobaksfria nikotinprodukter i alla nordiska länder.
- Undersökning av om det finns exempel på insatser i ett eller flera av de nordiska länderna som har visat effekt i form av färre nya användare av nikotinprodukter, som kan inspirera och spridas till de andra nordiska länderna.
Fler relevanta ämnen för rapporten kan läggas till under projektgenomförandet.
Rapporten skrivs i samarbete mellan Nordens välfärdscenter och Statens Institut for Folkesundhed vid Syddansk Universitet.
Målgrupp
Projektets och rapportens primära målgrupp är tjänstepersoner inom departement, myndigheter, regioner och kommuner. Utöver detta riktar sig rapporten även till andra personer som arbetar med och har ett intresse för barns och ungas användning av nikotinprodukter.
Rapporter
Folkhälsa
28 jan 2019
Smagstilsætningers betydning for brug af snus og e-cigaretter – med fokus på unge og Norden
Smagstilsætninger i tobak, e-cigaretter og røgfri tobak er noget der appellerer til de unge og de ikke-etablerede rygere. Smagst [...]