Utan spelregler – mobilspelandets vilda västern

Folkhälsa

9 nov 2017

Appar som plingar till stup i kvarten. Med ett klick har du fyllt på ditt konto, utan att ens ta fram plånboken. Du kan spela var som helst och när som helst – i lunchkön, under ett tråkigt jobbmöte – bara en stund eller längre. Det här är verkligheten då spelindustrin har flyttat in i smarttelefoner och sociala medier.

En som har granskat problematiken kring mobilspelandet närmare är sociologiprofessorn Gerda Reith från universitetet i Glasgow. Hon ser vissa tydliga skillnader mellan mobilspelande och annat spelande på nätet.

– Du spelar annorlunda. Du kan göra det var som helst och det är en integrerad del av din vardag. Spelandet är mer dynamiskt och snabbare än tidigare. Industrin talar om ”snacking”, på svenska ungefär ”äta mellanmål”. Du kan göra det samtidigt som du gör någonting annat – bara för en minut när du väntar på ditt kaffe.

Dramatisk ökning

Den totala omsättningen från mobilspel har ökat stadigt under det senaste årtiondet. Det här beror delvis på den allt snabbare speltakten och ökade räckvidden.

– Under de senaste sju, åtta åren har spelindustrin investerat kraftigt i plattformar som mobiltelefoner, surfplattor och sociala medier. Det här har lett till att mobilspelandet har ökat dramatiskt, berättar Gerda Reith.

Så här långt har mobilspelarna redan lagt ut omkring 100 miljarder dollar på spelande bara i år. Enligt Reith är det problematiskt att mindre bemedlade spelare i Afrika söder om Sahara står för största delen av de här intäkterna. Intäkter som sedan kanaliseras vidare till att stöda samhällen och konsumenter i västvärlden.

Läs hela artikeln på popNAD.com

Nordens välfärdscenter arrangerade en internationell konferens om gambling i Helsingfors 6-7 november 1st Gambling Policy Conference: Global Prospects, Nordic Perspectives där Gerda Reith deltog.

FacebookXLinkedInEmailPrint

Följ oss på sociala medier: