Ungdomar från Norden i expertgrupp om coronakrisens konsekvenser
Välfärdspolitik
15 okt 2021
Under covid-19-pandemin drabbades barn och unga i Norden av restriktioner som infördes och som påverkade både deras skolgång, fritid, sociala kontakter och fysiska och psykiska hälsa. Projektet nordiskt samarbete om barn och ungas deltagande och utveckling efter coronakrisen har nu fått en expertgrupp på plats och i den ingår ungdomar från tre nordiska länder och åtta myndighetsexperter i Norden.
I arbetet med att kartlägga coronapandemins konsekvenser kring deltagande och inflytande för barn och unga i Norden tar nu Nordens välfärdscenter in tre ungdomsexperter. Det under det fyraåriga projektet, Nordiskt samarbete om barn och ungas möjligheter till deltagande och utveckling efter covid-19-pandemin. Nordens välfärdscenter och övriga nordiska institutioner ska öka deltagande och inflytande från Nordens barn och unga. Det ingår i arbetet med att göra Norden till världens mest bärkraftiga och integrerade region. Nordiska ministerrådet har utvecklat en policy för arbetet.
– Att integrera ett barnrätts- och ungdomsperspektiv i Nordiska ministerrådets arbete handlar om att sätta sig in i och beakta hur olika barn och unga påverkas av de beslut och initiativ du tar. Barnets bästa måste ligga till grund för alla beslut. Det innebär också att du ska inkludera barn och ungas kunskap och perspektiv i ditt arbete, säger Merethe Løberg, projektledare på Nordens välfärdscenter.
Unga ska få en starkare stämma
I arbetet med att öka deltagandet och inflytandet från unga har det satts upp tolv mål varav mål elva är att Nordiska ministerrådet ska ge det nordiska civilsamfundet och speciellt barn och unga en starkare stämma och delaktighet i det nordiska samarbetet samt öka deras kunskaper om hemlandets språk och kultur.
Redan 2020 startade de europeiska barnombuden ett arbete kring barnrättighetsvärderingar som skulle kunna använts i beslut som påverkar barn och unga och där de har rätt att bli hörda och lyssnade på och den norska Barnombudsmannen har också släppt en rapport där ungdomar själva skrivit om medverkan och barnrättighetsvärderingar.
– Det är väldigt positivt att vi får in ungas röster och perspektiv i det här projektet och att de kan ge inspel på hur covid-19-pandemin har påverkat dem. Restriktionerna som införts har också sett väldigt olika ut i de nordiska länderna och frågan är hur de olika nordiska ländernas regeringar har haft ett barnperspektiv i sina beslut, säger Merethe Løberg, projektledare på Nordens välfärdscenter.
Följa FN:s konvention
Ungdomsexperterna deltar på jämlika villkor och är nominerade av Nordiska barn- och ungdomskommittén, Ämbetsmannakommittén för social och hälspolitik och Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder.
– I Norden har vi förbundit oss att följa FN:s konvention om barnens rättigheter. Med detta projekt kommer vi kunna stödja och främja de nordiska ländernas arbete med att följa konventionen bättre och vi kommer fokusera på en av kärnkonventionerna, artikel 12, rätten att delta och synas, höras och involveras, säger Merethe Løberg.
De tre ungdomsexperterna är Ingvild Østli, Unge Funksjonshemmede, Norge, Margrét Lilja Aðalsteinsdóttir, projektledare i Öryrkjabandalag på Island och Dánjal Augustinussen, student på Färöarna.