Tio danska miljoner mot ensamhet
Funktionshinder
22 apr 2020
Isolering och ensamhet är en konsekvens av coronapandemin, och drabbar personer med funktionsnedsättning hårdare än andra. "Nu säger de att folk kan gå till arbetet igen. Men personer i riskgrupper kan inte det. De tvingas isolera sig under lång tid framöver", säger Sif Holst, vice ordförande i Danske Handicaporganisationer. Danmarks regering har insett den svåra situationen för många med funktionsnedsättning – och utlovat tio miljoner danska kronor till stöd för att bryta ensamheten.
Coronapandemin har vänt upp och ner på vardagen, och drabbat personer med funktionsnedsättning särskilt hårt. Många tillhör även riskgrupper och är utsatta för faran att bli mycket sjuka om de skulle smittas. De har inget annat val än att isolera sig. Något som kan dra ut på tiden och bestå även när resten av samhället öppnar sig.
Därför har danska regeringen, genom Social- och inrikesministern Astrid Krag (S), nu beslutat att ge tio miljoner danska kronor till Danske Handicaporganisationer. Pengarna ska gå till att bryta isolering och ensamhet och istället skapa gemenskap och stöd i denna tuffa tid, för de mest sårbara grupperna.
– Det här är extra relevant för de som tillhör riskgrupper. Där måste vi hitta nya lösningar för att de inte ska bli sittande ensamma, säger Sif Holst, vice ordförande i Danske Handicaporganisationer (DH), en paraplyorganisation som representerar 35 organisationer som verkar inom funktionshindersområdet.
Ökat tryck på stödtelefoner
Flera av DH:s organisationer har sett ett ökat tryck på sina telefonlinjer då många oroliga medlemmar hört av sig direkt till dem.
– De undrar ”Hur påverkar corona mig, jag har den här diagnosen? Tillhör jag riskgrupperna? Kan jag göra det här? Min behandling har ställts in, vad ska jag göra nu?”, säger Sif Holst.
Myndigheternas information är generell, men det här är personer som behöver individuell rådgivning, och där fyller funktionshindersorganisationerna en viktig roll. Telefonerna har också använts för att nå ut till medlemmar i isolering.
– Vi har exempel på att rådgivare har ringt hem till äldre medlemmar för att snacka med dem. Det är en lösning för de äldre, men det kan finnas helt andra lösningar för andra grupper, säger Sif Holst.
Unga hittar naturstigar
Danske Handicaporganisationer hade redan innan coronasmittan arbete igång kring frågor om ensamhet. Bland annat deras ungdomsorganisation Sammenslutningen af Unge med Handicap som dragit igång ett projekt kring att hitta naturstigar och tipsa varandra online.
– Du kanske inte kan gå ut i din vanliga stadspark för det kan vara mycket folk vid fint väder, och om du inte känner till någon riktigt bra naturstig stannar du kanske hemma, säger Sif Holst. Men om unga kan hitta de här stigarna och berätta för varandra kan det inspirera till att komma ut lite mer.
Bingo eller fredagsbar online
Andra onlinelösningar som redan är igång är bingo på nätet och fredagsbar online.
– Det är flera som börjat spelar bingo med varandra på nätet. Jag tror inte det är någon som kollar om det är rätt som vinner, men det är ett sätt att kunna vara tillsammans med andra. Och så finns fredagsbar online, där man kan träffas – men var för sig. Det är bara att logga in på fredagen med en kopp kaffe, säger Sif Holst.
Nu hoppas Sif Holst att de tio miljonerna kan leda till att medlemsorganisationerna kan fortsätta det viktiga arbetet och komma på nya lösningar som kan bryta isolering och ensamhet.
Nordisk kartläggning på gång
Genom Rådet för nordiskt samarbete pågår just nu en kartläggning av situationen för personer med funktionsnedsättning och de insatser som genomförs på grund av coronasmittan i Norden.
– Genom nordiskt samarbete kan vi lära av varandra genom att utbyta erfarenheter och kunskap kring hur det ser ut, vad som fungerar och inte. I en krissituation är samarbetet kanske viktigare än någonsin, säger Sif Holst som är en av rådets medlemmar.
Relaterade nyheter
Funktionshinder
24 sep 2024
Accessible crisis preparedness on the rise in the Nordic and Baltic region – but a lot remains to be done
Funktionshinder
6 sep 2024