Finland antar FN-konvention

Funktionshinder

4 mar 2015

Finland har antagit FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. När konventionen träder i kraft blir Finland juridiskt bundet att följa konventionens krav. En arbetsgrupp har gått igenom Finlands lagstiftning och jämfört den med konventionens ålägganden.

Som en följd av jämförelsen har en del av lagstiftningen ändrats och preciserats, bland annat lagen om likabehandling och befolkningsdatalagen.
Det kommer att ta tid innan den praktiska inverkan av riksdagens beslut märks i vardagslivet. Inom exempelvis dövblindrörelsen kommer man att arbeta för att teckenspråket ska användas inom betydligt fler områden än i dag: det borde gå att kontakta larmnumret 112 med teckenspråk, fler tv-program bör produceras på teckenspråk liksom fler tjänster, till exempel service för åldrande döva.

Konventionen sätter press på samhällsaktörer

– Det är oerhört glädjande att Finland har antagit konventionen, säger Anna Dahlberg, projektledare och ansvarig för funktionshindersområdet på Nordens välfärdscenter. Det innebär en ökad press på samtliga samhällsaktörer att uppmärksamma funktionshindersperspektivet och vikten av att inkludera personer med funktionsnedsättning i allt som berör dem. Det är även glädjande och viktigt för det nordiska samarbetet kring frågorna.

Övervakning via kontrollkommitté

När konventionen träder i kraft ska den finska staten med jämna mellanrum avge en fullständig rapport om de åtgärder som vidtagits för att verkställa sina skyldigheter enligt konventionen. Rapporten lämnas till FN:s kontrollkommitté, UNCRPD, Committee on the Rights of Persons with Disabilities. Kommittén återkommer sedan med slutsatser och rekommendationer.

FacebookXLinkedInEmailPrint

Följ oss på sociala medier: