Nordiskt nätverk om fysisk aktivitet
Folkhälsa
Regelbunden fysisk aktivitet har väldokumenterade hälsofördelar – både fysiska och psykiska. Samhällen som är väl utformade och välorganiserade för fysisk aktivitet kommer att ge fler individer möjligheter att vara fysiskt aktiva under vardagen och på fritiden – och därmed bidra till en mer socialt rättvis fördelning av förutsättningar för hälsa och livskvalitet. Dessutom kommer det att bidra till de tre strategiska prioriteringarna i den nordiska visionen: ett grönt Norden, ett konkurrenskraftigt Norden och ett socialt hållbart Norden.
Syftet med nätverket är att stärka det nordiska samarbetet för att öka den fysiska aktiviteten i ett hälsofrämjande, socialt och multisektoriellt perspektiv. Nätverket ska bidra till en effektiv resursanvändning och sörja för att kunskap och erfarenheter om arbetet med att öka den fysiska aktiviteten i länderna lättare kan spridas inom Norden, så att vi i större utsträckning kan lära av varandra och arbeta mer effektivt. Baserat på erfarenhetsutbyte och kunskapsutbyte har nätverket potential att stärka kunskap och kapacitet kring fysisk aktivitet.
En mer fysiskt aktiv befolkning bidrar till bättre hälsa och livskvalitet
Genom de ämnen som diskuteras och initiativ som kan komma att igångsättas nationellt kommer nätverket att kunna bidra till att minska social ojämlikhet, skapa mer social rättvisa, förebygga fysiska och psykiska sjukdomar, öka produktivitet och resursutnyttjande samt bidra till den gröna omställningen i länderna. Nätverket kommer således att bidra aktivt till Nordiska ministerrådets Vision 2030. Ökad fysisk aktivitet kommer också kunna bidra till att uppfylla flera av FN:s globala mål för hållbar utveckling, till exempel målen om god utbildning, ekonomisk tillväxt, hållbara städer, innovation och infrastruktur, minskad ojämlikhet, klimatåtgärder och hälsa och välbefinnande.
Bakgrund till nätverket
Som en del av Norges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2022 hölls den första digitala nordiska konferensen om fysisk aktivitet. Konferensen skapades i samarbete mellan flera nordiska länder. I arbetet med konferensen skapades det en grund för att stärka det nordiska samarbetet kring fysisk aktivitet. Vid sitt möte hösten 2022 beslutade länderna i ämbetsmannakommittén för social- och hälsovård (EK-S) att grunda ett nordiskt nätverk för att fortsätta stärka det nordiska samarbetet kring fysisk aktivitet.
I mitten av 2023 godkände EK-S nätverkets mandat, vars mandatperiod är 2023–2025. Ordförandeskapet för nätverket följer ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet.
Nätverkets primära uppgifter i förhållande till mandatet
- Erfarenhetsutbyte och lärande exempel om arbetet i de enskilda nordiska länderna. Detta kan till exempel vara tvärsnitt av eller inom sektorernas monoprofessionella såväl som tvärvetenskapliga och tvärsektoriella arbeten med exempelvis planering, mobilitet, uppföljning, genomförande, rekommendationer, effektiva insatser, kommunikation, innovation, digitalisering, forskning och internationellt samarbete.
- Diskutera utmaningar och möjligheter i arbetet med att stärka fysisk aktivitet och bidra till ökad uppmärksamhet om dessa i de nordiska länderna.