Stavanger
Stavanger är en av Norges största kommuner och den har haft en stor befolkningstillväxt. Från 1996 till 2016 ökade antalet invånare med 27 procent på grund av att Stavanger blev navet i norsk oljeverksamhet. Medan grannkommunen Sandnes har legat i topp i antalet bostadslösa vid flera kartläggningar har Stavanger befunnit sig ungefär i mitten av skalan.
Kommuninvånarna har generellt goda levnadsvillkor men samtidigt är skillnaderna stora mellan de som har det bra och de som har svårigheter. Att hyra har varit dyrt. Priserna år
2014 var i nivå med Oslos – för att sedan sjunka kraftigt. När oljepriserna föll och sysselsättningen minskade var det många utländska arbetare som flyttade hem och då fanns det i stället möjlighet för ”vanskeligstilte” att hyra bostäder.
Stavanger har varit involverad i alla strategier mot bostadslöshet, och arbetet är förankrat på alla nivåer i kommunen. I och med NAV-reformen, då försäkringskassa, arbetsförmedling och kommunernas socialtjänst samlokaliserades, så övergick ansvaret för att bistå utsatta bostadssökande från social- och hälsokontoren till NAV. I Stavanger infördes då bostadskonsulenter vid de fyra kontoren i staden. Samarbetet mellan NAV och social- och hälsokontoren ses som en viktig del i framgången med att minska bostadslösheten.
Kronofogden och kommunen samarbetar också tätt när det gäller de som hyr via kommunen, och de som har kontakt med NAV eller social- och hälsokontoren. Varsel om risk för vräkning på grund av obetalda bolån och hyresskulder går till Kronofogden som i sin tur kan varsla kommunen för att förhindra vräkning.
Kommunen samarbetar också med Krisecenter (kvinnojouren) som oftast hittar boenden via den privata marknaden. Dessutom samarbetar kommunen med kriminalvården så att det finns en beredskap när de som har suttit i fängelse kommer ut.
Kommunen arbetar för att minska antalet som bor i tillfälliga boenden till förmån för att de får stadigvarande hem, i vissa fall med stöd. Exempelvis räknar man med att det i framtiden kommer att behövas sjukhemsplatser för äldre drogberoende. Kommunen arbetar med uppsökande behandlingsteam för personer som bor i egna lägenheter och i tillfälliga boenden. Det rör sig om människor med drogproblem och psykiska problem. Kommunen har också etablerat Bostad först.
"Generellt har kompetensen kring droger och psykisk ohälsa höjts och ökat chanserna att stödja människor i sina bostäder så att de klarar att bo kvar."
Generellt har kompetensen kring droger och psykisk ohälsa höjts och ökat chanserna att stödja människor i sina bostäder så att de klarar att bo kvar.
– Vi har blivit bättre på att fånga upp vad människor behöver i stället för att utgå från vad vi kan erbjuda, förklarar en kommunanställd.
Genom avtal, för både den som bor kommunalt och hyr privat, tillåter hyresgästen att det sker en systematisk uppföljning i hemmet för att avvärja problem som kan leda till vräkning.
Sammanfattningsvis har kommunen ökat sitt stöd för att flera ska klara eget boende och för att färre ska vara hänvisade till tillfälliga boenden. Samtidigt har det blivit lättare att hyra på den privata hyresmarknaden
Bodø
Kommunen är med sina drygt 50 000 medborgare nummer 15 mätt i invånarantal. I Nordland är kommunen urbant centrum och tillväxten är stor. Antalet invånare har ökat med 27 procent under perioden 1996 till 2016. År 2012 var antalet bostadslösa 1,30 per 1 000 invånare. År 2016 var siffran nere i 0,38.
Den markanta nedgången förklaras med Bodøs långsiktiga arbete med systematisk bostadsplanering och en politisk vilja att avsätta resurser. Ett exempel är att kommunen under år 2019 ska sälja tomtmark och ställer som krav att 20 procent av bostäderna i området ska gå till personer som fått startlån. Det vill säga personer som inte får lån i vanlig bank.
Kommunen har också avtal med privata byggherrar om tilldelning av bostäder till kommunens behövande, mot förmånliga lån.
Vidare har kommunen en öppen dialog med näringslivet om de bostadssociala utmaningarna, man har bland annat haft möte med pensionärsföreningar för att se vad de önskar för framtiden.
Planläggningsarbetet är mycket aktivt. Precis som på många andra håll strävar man efter att få bort de tillfälliga boendena. Arbetet med att se vilka som i stället kan få egen bostad sker i samarbete mellan bostadskontoret, socialtjänsten i NAV och flyktingkontoret.
"En vändpunkt för Bodø blev när man 2012 bestämde sig för att förbättra systemet för bostadskön. Det har lett till ökad överblick över de bostadssökande och mer tydliga kriterier i kösystemet."
En vändpunkt för Bodø blev när man 2012 bestämde sig för att förbättra systemet för bostadskön. Det har lett till ökad överblick över de bostadssökande och mer tydliga kriterier i kösystemet.
Antalet i kö minskade när man införde ett minimikrav på två års söktid för att få kommunal bostad. Samtidigt blev utbudet större när hyreskontrakten inte längre automatiskt gick över till den boende efter tre år i kommunal lägenhet. Nu ser man vilka som i stället har möjlighet att köpa en egen bostad med hjälp av förmånliga lån och stöd.
Utbudet har också ökat genom avtal med privata byggherrar om att ett visst antal lägenheter tilldelas kommunen. Kommunen har också gjort en speciell satsning på dem som är utan bostad. De ska vara utan barn och de får inte ha allvarliga hälsoproblem eller vara missbrukare. I samarbete med den bostadssökande hjälper kommunen till och kartlägger alla möjligheter som kan finnas för att hitta en bostad. I genomsnitt hittar man en lösning efter 35–40 dagar.
En liknande satsning finns också för unga bostadslösa mellan 16 och 23 år. Kommunen erbjuder korttidsboende och de får sedan hjälp vidare. Det sker i samarbete med det kommunala ”barnevernet”.
Kommunen gör också satsningar på missbrukare och personer som lider av psykisk ohälsa. Det sker i samarbete med frivilligorganisationer. Det handlar både om att hitta passande boenden och att se till att det finns botjänster för personer med missbruksproblem och/eller psykisk ohälsa.