Förbättrad ekonomi med startlån
Trots att lånet går till familjer med dålig ekonomi har det visat sig att det är väldigt ovanligt att familjerna inte klarar av att sköta sina startlån. Det kan hänga ihop med att lånet har goda villkor, att det har varit högkonjunktur och väldigt lågt ränteläge, men det verkar inte vara hela förklaringen.
– Personen i kommunen som jobbar med startlån säger att det är en del som får jobb efter att de har fått startlån. De förbättrar sin ekonomiska situation. De kanske blir mer motiverade när de har lån som de måste betala, säger Anders Bohlin Borgersen, kollega till Katja Haarslev Johannessen, på Oslos socialtjänst.
"Samtidigt finns en oro för att lånen ger en oönskad bieffekt, att det blir vinnare och förlorare."
Samtidigt finns en oro för att lånen ger en oönskad bieffekt, att det blir vinnare och förlorare. Startlånet är till för dem som visserligen inte har något eget kapital, men som klarar av att betala räntan för lånet.
– De som får startlån flyttar ut och sedan kan de sälja sin bostad och flytta vidare och få ett bättre liv. Sedan sitter vi kvar med de svåraste fallen, förklarar Katja Haarslev Johannessen, på Oslos socialtjänst.
Grunden i det sociala skyddssystemet har länge varit de kommunala bostäderna. Men det finns bara 11 000 lägenheter och Oslo kommun vill inte öka sitt ägande. Målsättningen i arbetet är i stället att utnyttja de lägenheter man har så effektivt som möjligt.
Stor genomströmning i kommunala bostäder
Tidigare var det många som fick livstidskontrakt i kommunala lägenheter. År 2000 togs husregleringslagen bort, och sedan dess kan kommunen ge kortare kontrakt på bara några år. Det gör att fler kan ta del av de kommunala bostäderna.
– Det är bra att vi har en hög omsättning på de kommunala bostäderna, men om man tänker på att familjer ska ha en stabil och trygg bostadssituation är det inte bra, säger Katja Haarslev Johannessen.
På uppdrag av Husbanken genomfördes en utvärdering av situationen för barnfamiljer som bor i kommunala bostäder. Forskarnas uppdrag var att ge beslutsfattare vägledning om hur man ska se på avvägningen mellan genomströmning i de kommunala bostäderna och stabilitet för barnfamiljer (Elvegård & Svendsen, 2017). Slutsatsen var att barnfamiljer har så olika behov att det inte går att säga om det är bra eller dåligt med genomströmning. Det beror på familjesituationen. För en familj som inte har stora livsutmaningar kan det ses som en fattigdomsfälla att bli kvar i en kommunal bostad. För en ensamstående förälder med många barn, varav något barn kanske har särskilda behov, kan förväntningarna på att man ska flytta vidare i stället bli en ytterligare belastning i en redan pressad livssituation.
"Ett annat perspektiv är att lägenheter med stor genomströmning slits mer. De som bor kvar längre känner större tillhörighet och verkar ta ett större ansvar för bostaden."
Forskarna skriver att de kommunala tjänstemännen ofta är bra på att avgöra vad som är bäst för varje enskild familj. Samtidigt kan det vara svårt att låta familjer som behöver det bo kvar. Det finns andra som också behöver bostaden.
Ett annat perspektiv är att lägenheter med stor genomströmning slits mer. De som bor kvar längre känner större tillhörighet och verkar ta ett större ansvar för bostaden.
Många med drogproblem
Ett annan intressekonflikt som kommer fram i utvärderingen är att samtidigt hitta trygga boenden åt både missbrukare och barnfamiljer.
Oslo är en stad där bostadspriserna är så höga att vanliga löntagare har svårt att bo där. Å andra sidan drar staden till sig dem som inte har någon inkomst alls.
– Vi har en stor tillströmning av människor med drogproblem. För att det är huvudstaden. Det är mycket lättare att överleva på gatan här. Du kan äta gratis varje dag. Det kan du inte i en liten kommun, säger Katja.
Missbrukarna i Oslo ska i möjligaste mån erbjudas en egen bostad.
– Det är inte så att du inte får någon bostad för att du använder droger, eller för att du har varit bostadslös länge. Då försöker vi hellre ordna en bostad med de tjänster som behövs för att du ska kunna bo där.
Denna höga ambition gör samtidigt att det blir svårare att hitta trygga boenden för utsatta familjer.
– Det är ett jättestort problem. Vi jobbar massor med det här. Vi har inte någon god lösning på det. Man önskar inte heller att alla som använder droger ska bo på samma ställe.
"Det mest optimala är om både de som har drogproblem och barnfamiljer som bor i kommunala lägenheter sprids ut. Ett problem är att de flesta lägenheterna ligger på samma ställe, i centrala Oslo."
Det mest optimala är om både de som har drogproblem och barnfamiljer som bor i kommunala lägenheter sprids ut. Ett problem är att de flesta lägenheterna ligger på samma ställe, i centrala Oslo.
– Det finns stadsdelar som har runt tusen kommunala bostäder och så har du andra områden där det inte finns några alls. Det här är ett historiskt arv. När man förnyar placeras inte de kommunala lägenheterna ihop. Kommunen har möjlighet att köpa in sig i upp till 10 procent av beståndet i en bostadsrättsförening.
– När det byggs nytt kan man exempelvis köpa två nya lägenheter i ett husblock. De som får bo där är oftast barnfamiljer.