För att säkerställa att Nordens välfärdscenter fullgör sina uppgifter, uppnår verksamhetens mål och krav enligt strategiskt mandat och beviljningsbrev inom ramen för befintliga medel har institutionen utvecklat rutiner och dokument till stöd.
Styrning och kontroll av ekonomin
Grunden för Nordens välfärdscenters ekonomiförvaltning är en god hushållning av institutionens medel genom rättvisande och transparent budgetering, redovisning och uppföljning.
Nordens välfärdscenter gör en preliminär budget som också presenteras för institutionens råd på hösten. Den preliminära budgeten bygger på då kända förutsättningar när det gäller intäkter, kostnader, personal och resultatprognos för innevarande år samt målformuleringarna i utkastet till beviljningsbrev. Projektledare och andra budgetansvariga får då även preliminära budgetramar för att planera sina projekt för det kommande året. Den preliminära budgeten utvecklas när förutsättningarna ändras. I slutet av februari fastställs en definitiv budget med disponeringsplan samt budget för projekten/verksamheterna. Den definitiva budgeten är den budget som institutionens ekonomiska utfall jämförs med i halvårs- och delårsbokslut. Projekt/verksamhetsbudgetarna kan revideras internt under året om förutsättningarna ändras.
Samtliga medarbetare med budgetansvar har tillgång till löpande uppdaterade budgetutfallsrapporter. De ska snarast möjligt kontakta redovisningsansvarig när de upptäcker felaktigt bokförda poster.
Projektutfallet jämfört med budget stäms också av i samband med projektuppföljning som ledningen gör två gånger per år med projektledarna, samt i samband med delårsbokslutet.
Förutom halv- och helårsbokslut gör Nordens välfärdscenter förenklade kvartalsuppföljningar av budgetutfallet. Dessutom görs löpande uppdateringar av innevarande års resultatprognos och, från och med april, nästkommande års resultatprognos.
Alla balanskonton, tillgångar och skulder, stäms av varje månad av redovisningsansvarig.