“Vi måste få bukt med de uppgjorda fotbollsmatcherna”

Folkhälsa

16 nov 2017

Vadslagning inom idrotten blir allt vanligare. Ungefär en sjundedel av fotbollsindustrins vinstmedel uppskattas härstamma från vadslagning. Samtidigt fortsätter bevisen på uppgjorda matcher tynga branschens rykte. Professor Daníel Thór Ólason från Islands universitet målar upp en domedagsprofetia om man inte får bukt med problemet.

– Att göra upp matcher är ett finansiellt brott. Om åskådare, sponsorer och medier börjar tro att matcher är iscensatta kan det leda till minskat intresse, och i förlängningen märkbart minskade intäkter. Det skulle betyda slutet för fotbollen. Men det är en domedagsprofetia, alldeles så långt går det nog inte.

Daníel Thór Ólason har ett ganska nyväckt intresse för ämnet. I fjol publicerade han en undersökning om uppgjorda matcher inom isländsk fotboll tillsammans med ett forskarteam.

I studien frågade de professionella fotbollsspelare om de sysslar med vadslagning, och i så fall om de slår vad om spel i sin egen division.

Undersökningen visade att de flesta slår vad om fotboll, och att omkring 20 procent till och med slår vad om sina egna matcher. Det här gör uppgjorda matcher möjliga.

– Ingen spelare erkände att han skulle sysslat med att göra upp matcher, men så är det ju också brottsligt. Vi frågade också om de kände till lagkamrater som gjort upp om resultat på förhand, och 1 till 2 procent sa att de kände till sådana fall, säger Ólason.

Dessutom vägrade många helt och hållet att svara på enkäten. Intressant är också att de professionella fotbollsspelarna på Island har en klausul i sina kontrakt, som förbjuder dem att delta i vadslagning inom fotboll.

Läs hela artikeln på popNAD.com

Nordens välfärdscenter arrangerade en internationell konferens om gambling i Helsingfors 6-7 november:
1st Gambling Policy Conference: Global Prospects, Nordic Perspectives

 

FacebookXLinkedInEmailPrint

Följ oss på sociala medier: