Unga förbereder beslutsfattare på att involvera dem i krissituationer
Barn & unga
16 jun 2022
Under covid-19 pandemin hade nordiska myndigheter fokus på att etablera effektiva sätt att stoppa smittspridningen. Som en konsekvens av det stängde skolor helt eller delvis i de nordiska länderna. Även barn och ungas fritidsaktiviteter drabbades i olika grad. Det mesta av detta skedde utan att barn och unga hade något att säga till om.
I höst ordnar Nordens välfärdscenter ett samarbetsmöte under två dagar mellan unga och myndigheter, tillsammans med Barne-, ungdoms og familjedirektoratet i Norge, BUFDIR i Oslo. Samarbetsmötet kommer sätta fokus på hur unga kan involveras när det uppstår en kris i samhället och markerar finalen av en nordisk samarbetsprocess mellan ungdomsexperter i Norden om barn och ungas delaktighet under kriser.
– Mötet och samarbetsprocessen innan är viktig eftersom vi måste bli bättre på att arbeta för barn och ungdomars bästa genom att se, lyssna och involvera dem. Vi måste ge dem en röst och säkerställa att de blir involverade när det verkligen är som viktigast, säger Merethe Løberg, projektledare på Nordens välfärdscenter.
Säkra de ungas röster
Flera rapporter som släppts av bland annat den norska Barnombudsmannen visar att både lokala, regionala och nationella myndigheter inte involverade barn och unga i beslut som rör dem och som togs under covid-19 pandemin. Något som bör ske enligt barnkonventionen, som är lag i flera nordiska länder.
Under våren har nordiska ungdomar samarbetat med experter på myndighetsnivå med förslag som ska säkra ungas deltagande i lokalsamhället under en kris. I det samarbetet har man tittat på barn och ungas rätt till att bli hörda och involverade på tre centrala arenor: i ungdomsråd i kommuner, i elevråd på skola och i ungdomsorganisationer eller ungdomsförbund i politiska partier.
Råd samlas i en rapport
Samarbetsmötet i Oslo kommer att dela lovande praxis från Norge och Norden om lokal medverkning. Kunskap och erfarenheter från resten av Norden ska samlas in och ny forskning kommer att bli presenterat. Lärdomar av pandemin kommer också att diskuteras.
– Vi kommer att samla råd och rekommendationer kring involvering av barn och unga på olika sätt, som i ungdomsråd, elevråd, barn- och ungdomsorganisationer och i lokalsamhället kring kriser och krishantering. Råden och rekommendationerna kommer sedan att ges ut i en rapport, säger Merethe Løberg.
De som ska delta i konferensen är nordiska ungdomar från barn- och ungdomsorganisationer, elevråd, ungdomsarbetare och experter från nationella myndigheter på kommunal nivå som arbetar med demokrati och medverkan samt barnombud och andra aktörer.