Brukarinflytande påverkar välfärdsutbudet

Välfärdspolitik

27 jun 2018

Medverkan, inkludering, brukarinflytande, delaktighet, medbestämmande – det finns många begrepp för att förklara det engelska uttrycket ordet ”user involvement”. Fenomenet brukarinflytande har sedan 1980-talet fått stort genomslag i olika välfärdspolitiska reformer runt om i Norden.

Forskning visar att fenomenet brukarinflytande har påverkat både innehåll och utformning av olika nordiska välfärdstjänster. Det framgår av senaste numret av Nordens välfärdscenters vetenskapliga tidskrift Nordisk välfärdsforskning | Nordic Welfare Research där temat är just brukarinflytande och välfärdstjänster. Innehållet består av fem vetenskapliga artiklar som var och en bygger på nya empiriska studier av fenomenet brukarinflytande.

Nytt paradigm i Norden

Artiklarna visar att ett nytt paradigm växer fram i Norden. Medborgarna förväntas ta aktiv del i välfärdstjänster medan de olika välfärdsinstitutionerna ska undvika att erbjuda sådant som brukarna inte efterfrågar.

En artikel handlar om utvecklingen av samarbetet mellan brukarorganisationer och myndighetsaktörer i Sverige. Författaren visar hur tätt brukarinflytande skapar vissa former av lojaliteter och bindningar mellan parterna. En artikel från Island belyser erfarenheter som personer med funktionsnedsättning har av eget boende och brukarstyrd personlig assistens. En annan isländsk artikel tar upp brukarinflytande kring välfärdstjänster för unga med funktionsnedsättning och deras familjer. En dansk artikel handlar om ändrade maktrelationer mellan brukarna och de professionella utövarna. Brukarinflytande påverkar inte enbart brukarna utan också välfärdsstatens tjänsteutövning. Detta belyses i en norsk artikel som analyserar detta perspektiv.

Nordisk välfärdsforskning | Nordic Welfare Research nr 1/2018/årg 3 finns att ladda ner här.

FacebookXLinkedInEmailPrint

Följ oss på sociala medier: