Nordiskt demensnätverk
Äldre
I de nordiska länderna har sannolikt mer än en halv miljon människor en demenssjukdom. Det finns anledning att tro att många personer inte har fått sin demenssjukdom diagnosticerad. Antalet personer med demens i Norden förväntas öka när det stora antalet personer som föddes på 1940-talet uppnår hög ålder. Förekomsten av demens beräknas dubbleras till år 2050.
Eftersom livslängden ökar och människor lever allt längre, hinner också fler drabbas av demens. Det här betyder att ett större fokus och mer resurser riktas mot människor med demens. Bättre stöd, vård, omsorg samt hälsofrämjande och preventiva åtgärder syftar till ett gott liv och högt välbefinnande för personer med demens och deras anhöriga.
Nordiskt demensnätverk verkar sedan 2015 och är ett nätverk för nationella myndigheter och expertorgan samt kompetens- och forskningscenter som arbetar med demens på nationell strategisk nivå i de nordiska länderna samt på Åland, Grönland och Färöarna. Nätverket har nyligen fått ett förnyat nordiskt mandat och fortsätter sitt uppdrag för en förbättrad demensvård under Nordiska ministerrådet till och med den 31 december 2026.
Utgångspunkterna för samarbetet är de nordiska ländernas och Ålands, Grönlands och Färöarnas nationella demensstrategier och riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom, men också demensrelaterade EU- och WHO-samarbeten som de nordiska länderna deltar i.
Nordiskt demensnätverk består av ett huvudnätverk med representanter från nationella myndigheter och expertinstitutioner på området, samt tre kunskapsutvecklande temanätverk med forskare och andra experter från de nordiska länderna.
Nyttan för de nordiska länderna skapas genom erfarenhetsutbyte och kunskapsdelning om nationella strategier, riktlinjer och åtgärder för att stärka kvalitet, säkerhet och innovation i utredning, behandling, vård och omsorg och annan service. Gemensamt bidrar nätverket till ökad kunskapsutveckling och kompetenshöjning på olika områden som rör demens och där länderna kommit olika långt eller har begränsade förutsättningar var för sig.
Nordiskt demensnätverk koordineras av Nordens välfärdscenter på uppdrag av Nordiska ministerrådet.
Förekomst av demens
Det finns ingen gemensam nordisk statistik över hur många personer som fått diagnosen demens i de nordiska länderna. Länderna presenterar förekomsten av demens i sina respektive länder var för sig och på olika sätt. Det kan vara relativt aktuella data från populationsstudier och eller estimeringar och prognoser baserade på data från tidigare tidsperioder.
Rapporter
Välfärdspolitik
8 apr 2020
Demensomsorg för invandrare. En handbok
Denna publikationen om omsorg för invandrare med demens riktar sig till dig som är verksam inom demensomsorg och dagligen möter [...]
Välfärdspolitik
22 nov 2019
Urfolk och demens i Norden
De nordiska ländernas samarbete på demensområdet, som koordineras av Nordens välfärdscenter, har visat på ett behov för att [...]