Genomfört
Nordiskt välfärdsforum 2021: Den nordiska modellen och social hållbarhet
Välfärdspolitik
I kristider utmanas den nordiska välfärdsmodellen och inte minst coronapandemin har utgjort en slags stresstest på hur systemen handskas med hot utifrån. Frågan är hur länderna i Norden har lyckats hantera utmaningarna med pandemin jämfört med länder i övriga Europa. Det finns tecken som antyder att uppfattningen om den nordiska välfärdsstaten är att den är både mindre universell och mindre generös än vad den har varit.
Det är några av de många frågor som kommer att lyftas på webbinariet Nordiskt välfärdsforum 8 – 9 december 2021. Webbinariets fokus är de nordiska ländernas utmaningar och lösningar mot bakgrund av coronapandemins påfrestningar på välfärdssystemen. Nordiskt välfärdsforum 2021 arrangeras av Nordens välfärdscenter i nära samarbete med det finska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet
Mycket talar för att Norden och dess välfärdsmodell klarat sig relativt bra under pandemin. Trots det ser vi behov av utvecklade, eller kanske till och med förnyade, ekonomiska modeller och systemlösningar i våra samhällen. Det handlar om resiliens, alltså en långsiktig förmåga hos ett system att hantera förändringar och fortsätta att utvecklas.
Den nordiska välfärdsstaten
Professor Bent Greve, från Institutionen för samhällsvetenskap och ekonomi på Roskilde universitet i Danmark, ser tecken på att synen de nordiska välfärdsstaterna håller på att förändras. Är de nordiska länderna, efter de senaste årens förändringar som exempelvis ökad ojämlikhet, ökade ersättningsnivåer och ändrad arbetsmarknadspolitik, fortfarande så distinkta som de varit? Det finns, menar Bent Greve, en klassisk universell förståelse av fenomenet ”den nordiska välfärdsstaten”. Frågan är om det på några områden skett sådana förändringar att den klassiska förståelsen av ”den nordiska välfärdsstaten” har vittrat sönder?
– Det finns tecken som antyder att uppfattningen om ”den nordiska välfärdsstaten” är att den är både mindre universell och mindre generös än vad den har varit. Och med det skulle de nordiska länderna då ha rört sig närmare välfärdsstater i övriga Europa, säger Bent Greve.
Professor Minna van Gerven, från Samhällsvetenskapliga fakulteten på Helsingfors universitet i Finland, kommer att lyfta frågan om hur de nordiska välfärdsstaterna har klarat det stresstest de utsatts för genom det yttre hot som coronapandemin utgjort. Minna van Gerven utgår i sitt resonemang från olika statliga insatser som de nordiska välfärdsländerna har satt in för att möta coronakrisen och jämför med hur länder i övriga Europa har mött samma utmaningar.
Socialpolitik och pandemin
Professor Johan Fritzell från Aging Research Center på Karolinska Institutet i Stockholm, Sverige, kommer att tala om socialpolitikens påverkan av pandemin. Johan Fritzell menar att det aldrig varit så många förändringar i de olika socialpolitiska systemen under så kort tid, det gäller både i Norden och i övriga Europa. Han kommer att presentera data och analyser från European Social Policy Network, ESPN, EU kommissionens expertnätverk.
Forskningsdirektör Matilda Hellman på Statsvetenskapliga fakulteten på Helsingfors universitet i Finland, kommer att presentera en analys om mediebilden och -debatten kring välfärdsstatens konstruktion i Danmark, Sverige, Norge och Finland. Mediebilden har kretsat kring försörjningsfrågor kopplade till att kunna upprätthålla välfärden, även under omständigheter som en pandemi. I alla fyra länder har det funnits en oro över välfärdssamhällets överlevnad. Samtidigt har det funnits en stolthet som handlar om att vi lever i länder som garanterar medborgare lycka, hälsa och välfärd.
– Den offentliga debatten visar att den demografiska utvecklingen med åldrande befolkning och ökad försörjningsbörda är det som skapar hotbilder i samtliga länders media. Det blir fokus på problem och problemformuleringar, säger Matilda Hellman.
Hon tycker att det är viktigt för det nordiska samarbetet att fokusera på det positiva mervärde som samarbetet ger.
– Den offentliga diskussionen ger uttryck för ett stort samhälleligt stöd för Norden som ett politiskt, samhälleligt och demokratiskt projekt.
Följer välfärdsutvecklingen i Norden
Det är andra gången Nordens välfärdscenter arrangerar välfärdsforum, på uppdrag av Nordiska ministerrådet. Ett syfte med att hålla Nordiskt välfärdsforum vartannat år är att följa välfärdsutvecklingen och de utmaningar de olika nordiska länderna står inför.
Programmet håller på att ta form och ytterligare föreläsare kommer att presenteras längre fram. Innehållet kommer att kretsa kring frågor som:
- Coronapandemin och dess konsekvenser. Utvecklingen av fattigdom och social utslagning. Välbefinnande för alla i Norden.
- Demografiska utmaningar och nya välfärdslösningar. Civilsamhälle i samverkan med välfärdsstaten. Välfärdsekonomi och digitalisering.
- Konsekvenser av pandemin för barn och ungdomar och integration av invandrare.
- Indikatorer och välfärdsanalyser. Nordisk statistik och ökad kunskap.