Fokus på invandrare med demens i ny handbok för vårdpersonal
Welfare policy
20 Apr 2020
Antalet personer med demens i Norden förväntas öka kraftigt efter 2020, när det stora antalet nordbor som föddes på 1940-talet uppnår hög ålder. Här finns även många människor som har en migrantbakgrund. De kom till Norden på 1960-, 1970- och 1980-talet. Nu finns en särskild handbok för dem som arbetar inom nordisk demensomsorg och möter människor med migrantbakgrund.
Vi saknar kunskap om förekomsten av demens bland invandrare i de nordiska länderna. Personer med utländsk bakgrund löper sannolikt lika stor risk att utveckla en demenssjukdom som de som är födda i Norden. Undersökningar visar dock att invandrare med demens och deras anhöriga inte utnyttjar vård- och omsorgstjänster som dagverksamheter, hemtjänst och äldreomsorg-demensomsorg i samma utsträckning som majoritetsbefolkningen.
Handbok på fyra språk
Orsakerna till den låga användningen av sådan service bland invandrare har ofta samband med sådant som att utbudet inte är kulturellt eller språkligt anpassat, att en demensdiagnos kan uppfattas som stigmatiserande eller att det anses vara familjens plikt att ta hand om den äldre generationen. Men i takt med att antalet invandrare med demenssjukdom ökar finns det också en sannolikhet att deras närvaro kommer att öka inom vård och omsorg.
Nordens välfärdscenters temanätverk för demens och etniska minoriteter har tagit fram en handbok för personer som arbetar inom demensomsorg och som i sin arbetsvardag möter människor med migrantbakgrund. Handboken Demensomsorg för invandrare finns på fyra språk: svenska, finska, norska och danska.
Kunskap som har saknats
Handboken är ett resultat av nordiska forskare inom temanätverket som skrivit kapitlen. Det har de gjort dels utifrån egen forskning och dels utifrån inspiration från Alzheimer Europes rapport The development of intercultural care and support for people with dementia from minority etnich groups (2018). Handboken innehåller lättillgänglig och uppdaterad kunskap, anpassad till nordiska förhållanden.
– Den här typen av kortfattad ingång till kunskapsläget är något som har saknats i de nordiska länderna, säger Lars Rottem Krangnes, projektledare på Nordens välfärdscenter och koordinator för Nordiskt demensnätverk.
Medan publikationen från Alzheimer Europe riktar sig till policyansvariga är Demensomsorg för invandrare mer praktiskt inriktad. Den ska vara en källa till både inspiration och fördjupad kunskap för dem som arbetar inom nordisk demensomsorg.
Nordens välfärdscenters uppdrag inom demensområdet är att bidra till kvalitet, säkerhet, innovation och kunskap. De personer som ingår i de olika demensnätverken består av representanter från myndigheter, departement och experter på området.
Related news
Children & young people
8 Oct 2024
Empowering youth to shape democracy at the Nordic Baltic Youth Summit
Disability issues
24 Sep 2024
Accessible crisis preparedness on the rise in the Nordic and Baltic region – but a lot remains to be done
Children & young people
18 Sep 2024