Med en ökande andel äldre i befolkningen står de nordiska länderna inför både en rad utmaningar och möjligheter. Vi lever längre i Norden, och många lever längre med sjukdomar som vi har blivit bättre på att behandla. År 2040 väntas andelen personer 65+ i Norden uppgå till 25 procent.
Utvecklingen är olika fördelad mellan stad och landsbygd. Framför allt unga människor flyttar från landsbygden till städerna, vilket är anledningen till att andelen äldre är högre på landsbygden än i städerna. Samtidigt ökar befolkningstillväxten snabbare i stadsområdena.
Nuvarande och framtida generationer av äldre vuxna är dock i allmänhet friskare, mer välutbildade och har det bättre ställt än tidigare generationer. Med fler goda och friska levnadsår är äldre en stark resurs i samhället med livserfarenheter, färdigheter och socialt kapital.
Arbetet i Norden för att främja hälsa och social inkludering, stads- och bostadsutveckling baserad på universell design, skapa möjligheter för ett längre arbetsliv och se till att äldre har möjlighet att vara aktiva deltagare i samhällsutvecklingen är centrala teman för att utveckla ett integrerat och socialt hållbart Norden.
Samtidigt måste de nordiska länderna se till att de som behöver det får den vård och omsorg som behövs och att den ges av tillräckligt med personal med rätt kompetens. Detta är högt prioriterat eftersom det redan finns utmaningar med att rekrytera och behålla en tillräcklig personalstyrka med rätt kompetens inom social- och hälsovårdssektorn i Norden.
Hjälpmedel, teknik och lämplig vård kan bidra till ett bra liv – även senare i livet. Välfärdsteknologi kan hjälpa äldre vuxna att leva ett säkrare, mer aktivt och självständigt liv.
Nordens välfärdscenter arbetar för att utveckla hållbara, åldersvänliga städer och samhällen i Norden och främja ett aktivt och hälsosamt åldrande för äldre vuxna.