Genomfört
Webbinarium: Practical Examples from Digitally Transformed Service Models in Existing Organisations
Välfärdspolitik
Våra nordiska välfärdsmodeller utmanas i glest befolkade områden med åldrande befolkning, sviktande skatteunderlag och svårigheter att rekrytera och behålla personal inom vård och omsorg. För att fortsätta kunna leverera välfärdstjänster av hög kvalitet måste verksamheter i högre grad använda digitaliseringens möjligheter.
I projektet Vård och omsorg på distans har drygt tjugo projekt i åtta regioner och 52 kommuner i Norden gått igenom en implementeringsprocess för att ställa om till distanslösningar i vård och omsorg. Det har skett bland annat med hjälp av det norska implementeringsverktyget Vejkart for tjenesteinnovasjon (Färdplan för tjänsteinnovation/Roadmap for Service Innovation).
På webbinariet Practical examples from digitally transformed service models in existing organisations, onsdagen 18 november klockan 13.00 – 14.30, presenterar vi ett par av dessa projekt – där samarbete mellan regionala och kommunala organisationer lyfts fram.
Exemplen är hämtade från Island och Norge. I Akureyri på norra Island leder chefsläkaren Sigurður E. Sigurðsson och sjukhuschefen Halldór Sigurður Guðmundsson ett projekt som bland annat går ut på att implementera distanslösningar utifrån regional sjukvård och kommunal omsorg. Islänningarna kommer också att presentera en ny samverkansstruktur byggt kring ett center för välfärdsteknologi och e-hälsa för digital transformation av servicemodeller för kommunal omsorg och regional sjukvård. Från Norge deltar Kjetil Løyning som är projektledare för e-helse Agder 2030. Han berättar om framtida organisering av självmonitorering och egenvård från egna hem, en satsning som involverar både kommunal hemsjukvård och vård inom hälsosektorn.
– Det är värdefullt att dela den här typen av kunskap och praktiska exempel och visa på vikten av en modell, struktur och framför allt ett verktyg för implementering av distanslösningar i vård och omsorg, säger projektledare Bengt Andersson, Nordens välfärdscenter.
En viktig erfarenhet från de praktiska exemplen är att lyckad implementering handlar om kultur i organisationer, där de inledande processerna med förankring och insiktisarbete är av stor betydelse.
– Det handlar också om behovet av samverkanskultur mellan välfärdens traditionella stuprör kring socialtjänst, primärvård och sjukhusvård och att kunna ställa om i organisationerna för att kunna erbjuda servicetjänster till medborgarna på ett nytt sätt. Det är ambitionerna i region Agder och embryot till ett kompetenscenter i Akureyri exempel på, säger Bengt Andersson.
Läs mer om projektet Vård och omsorg på distans.