Genomfört
Webbinarium: Demensomsorg för invandrare
Folkhälsa, Välfärdspolitik
Antalet människor i Norden med demenssjukdom förväntas öka kraftigt efter 2020 när efterkrigstidens generation uppnår hög ålder. I gruppen ingår även många personer med migrantbakgrund, som kom till Norden på 1960-, 1970- och 1980-talet.
Forskningen vet inte mycket om förekomsten av demens bland invandrare i de nordiska länderna, men vi vet att antalet ökar. Samtidigt visar undersökningar att invandrare med demens och deras anhöriga inte utnyttjar vård- och omsorgstjänster som dagverksamheter, hemtjänst och äldreomsorg/demensomsorg i samma utsträckning som majoritetsbefolkningen.
Mot den bakgrunden har Nordens välfärdscenter och Nordiskt demensnätverk tagit fram handboken Demensomsorg för invandrare. Den finns på svenska, norska, danska, finska och isländska.
Vi belyser frågor kring demens och invandrare på ett webbinarium den 17 september. Vi utgår då från den nya handboken. Publikationen riktar sig till dig som är verksam inom demensomsorg i ett nordiskt land och dagligen möter personer med migrantbakgrund.
På webbinariet medverkar forskare som bidragit med texter i boken:
Olika uppfattningar av demens
T. Rune Nielsen är neuropsykolog och seniorforskare vid Nationalt Videnscenter for Demens i Danmark. I sin forskning har han fokuserat på tvärkulturell neuropsykologi och demens i minoritetsetniska grupper. De senaste åren har han utvecklat metoder för tvärkulturell kognitiv testning och psykosociala interventioner för anhöriga till minoritetsetniska grupper.
Kommunikation när man inte har ett gemensamt språk
Anne Marie Dalby Landmark, har en postdoktoral tjänst vid MultiLing, centret för flerspråkighet vid Universitetet i Oslo, Norge. Hon forskar i hälsokommunikation och har under de senaste åren fokuserat på kommunikation med äldre invandrare med demens.
Samarbete med anhöriga
Reidun Ingebretsen, är psykolog och knuten till Velferdsforskningsinstituttet NOVA Oslomet, Norge. I sin forskning har Reidun fokuserat på demens ur ett relations- och familjeperspektiv. De senaste åren också med fokus på invandrares situation, betydelsen av kulturförståelse och samarbete mellan familjeomsorg och offentliga tjänster.
Moderator: Elisabeth Wiken Telenius
Tid: torsdagen 17 september kl. 13.00-14.00 (Sverige) 14.00-15.00 (Finland) kl. 11.00-12.00 (Island), 09.00-10.00 (Grönland).
Länk till webbinariet skickas ut till alla deltagare före start.
Länk till handboken https://nordicwelfare.org/publikationer/demensomsorg-for-invandrare/