Livskvalitet för äldre – en växande framtidsfråga
Welfare policy, Welfare Technology
30 Jun 2017
I danska Århus arbetar kommunen mot ensamhet. I svenska Göteborg får äldre filma sin vardag och i norska Oslo är en stadsdel pilotområde för att skapa åldersvänliga städer. Antalet personer över 65 år ökar i hela Norden. Hur denna utmaning ska mötas vill Nordens välfärdscenters Ann Jönsson ta reda på i ett projekt om livskvalitet för äldre.
– Jag vill fortsätta bli sedd som den individ jag är – inte trängas in i en föreställning om hur alla äldre är och vill ha det. Och jag vill ha människor omkring mig som behöver mig, även om jag kanske är mycket gammal och diverse krämpor gör att jag inte orkar vara så fysiskt aktiv.
Det säger Ann Jönsson inför sin egen ålderdom. Att fundera i dessa banor kommer naturligt för henne eftersom hon just nu arbetar med ett projekt om livskvalitet för äldre. Men det är också en fråga som har blivit allt viktigare för kommunerna i Norden eftersom antalet personer över 65 år ökar för varje år och snart är fler än antalet tonåringar.
I sitt arbete försöker Ann Jönsson att förutse hur vi på bästa sätt kan hantera dessa utmaningar. Hon reser runt i Norden för att hitta framgångsrika och intressanta exempel på hur kommuner och stadsdelar arbetar med att anpassa samhället till en ökande äldre befolkning.
– Jag besöker så kallade åldersvänliga städer. Det är ett koncept som har tagits fram av Världshälsoorganisationen (WHO). Organisationen har inrättat nätverket Global Network of Age friendly Cities and Communities för att städer och samhällen i hela världen ska kunna utbyta erfarenheter, förklarar hon.
Stort engagemang för frågorna
Ann Jönsson har imponerats av engagemanget som hon har sett. Hur Oslo har utsett en stadsdel till pilotområde för ökad tillgänglighet. Hur pensionärer i Göteborg har gått omkring med iPads och filmat sin vardag och nu bidrar till att utveckla sin stadsdel samtidigt som de lärt sig ny teknik.
– Jag besökte Uppsala en av dessa vackra försommardagar. Trots fint väder med klarblå himmel hade fler än 60 personer samlats i ett fönsterlöst rum för att prata om sin stadsdel och hur den ska kunna bli en bättre plats att åldras på. Det var imponerande, berättar hon.
Danmark har ännu ingen stad som är med i WHO:s nätverk. Men Ann Jönsson insåg att Århus jobbar aktivt med ny teknologi som ska underlätta för äldre, och att de också har en stor satsning på det sociala livet för att motverka ensamhet.
– Utmaningen är att hålla oss friska så länge som möjligt, liksom att kunna bibehålla det sociala livet och att få känna sig behövd. Hög tillgänglighet i den fysiska miljön är också viktigt, att kunna röra sig och komma fram. Det gynnar även andra grupper i samhället. Så det är bra för många, säger hon.
Stark önskan om erfarenhetsutbyte
Hennes erfarenheter ska sammanställas i en inspirationsskrift som släpps under våren 2018. Under sina resor och träffar har hon upptäckt att det finns en stark önskan hos både äldre och kommunerna att få utbyta erfarenheter med varandra och låta sig inspireras.
– Det första jag ska göra när jag är klar med skriften är att arrangera seminarier där kommunerna i Norden kan träffas och prata om det här för att lära av varandra, säger Ann Jönsson.
Text: Joakim K E Johansson
Related news
Disability issues
19 Jun 2024
Crises affect persons with disabilities harder – more accessible crisis preparedness is needed
Disability issues
30 Jan 2024