Completed
Webinar: New initiatives on indigenous peoples and dementia
Welfare policy
Den första nordiska konferensen om urfolk och demens som gick av stapeln för precis ett år sedan resulterade i olika slutsatser och förslag och även en konferensrapport. Nu är det dags att följa upp resultaten, bekanta sig med nya nätverket för urfolk och demens och diskutera nya insatser och kunskapsbehov inom området. Det gör vi på ett webbinarium 27 november.
Konferensen om urfolk och demens i Östersund/Staare 2018 (Staare på sydsamiska) samlade fler än 90 forskare, tjänstemän på nationell, regional och kommunal nivå, praktiker inom den kommunala vård- och omsorgssektorn samt det samiska civilsamhället.
Inom nordisk demensvård ser vi att det finns en utveckling mot personcentrerad äldre- och demensvård. Det betyder att en större del av vården tar avstamp i individen och individens bakgrund, intressen och förmågor. Det i sig innebär att det samiska perspektivet får en naturlig plats i samiska områden och för personer med samisk identitet.
Det finns fortfarande barriärer för personcentrerad vård av bra kvalitet. I samtliga nordiska länder gör uppdelningen i primärvård, specialistvård och socialtjänst att det kan vara svårt att få samordnade insatser. Rekryterings- och kompetensutmaningar skapar bristande kontinuitet för den som skal få vård och omsorg.
Efter konferensen har ett nytt nordiskt temanätverk för urfolk och demens etablerats. Nätverket och dess uppdrag kommer att presenteras närmare på webbinariet.
Program
- Presentation av rapporten Urfolk och demens i Norden. Slutsatser och förslag från arbetsgrupperna. Rapporten utgör underlag för debatt om nya insatser på kommunal och nationell nivå och om nordiskt samarbete kring urfolk och demens. Lars Rottem Krangnes, Senior rådgivare och sekreterare för Nordiskt demensnätverk.
- Nytt nordiskt nätverk för urfolk och demens. Nätverket ska bland annat arbeta med att identifiera behov för ny forskning, kompetenshöjande insatser samt översättning och anpassning av diagnostiseringsverktyg till samiska språk och grönländska. Kirsti Hotvedt, koordinator för nätverket och projektledare på Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse i Norge samt Katarina Nägga, läkare och forskare, region Östergötland.
- Deltagarnas synpunkter. Som deltagare i webbinariet kan du skriva in dina frågor, kommentarer och synpunkter till Nordens välfärdscenter och nätverket i en egen chat. Vi kommer att diskutera utefter dessa frågeställningar:
Vilka insatser kan vi ha nytta av att göra på en nordisk nivå och vad ska temanätverket prioritera?
Hur kan vi säkerställa en löpande dialog mellan temanätverket och målgruppen? Vilken roll kan samiska organisationer och sametinget ta?
Vilka verktyg behöver nordiska kommuner för att ge bättre stöd och service till personer med urfolksbakgrund och demens?
Hur sprids befintlig och ny kunskap bäst ut till praktiker i kommuner och regioner, och vad behövs för att implementera ny kunskap i praktiken?
Moderator Liv Inger Somby leder diskussionen med Lars Rottem Krangnes, temanätverkets koordinator Kirsti Hotvedt från Aldring og helse i Norge samt Katarina Nägga, medlem i nätverket.
Webbinariet sänds 27 november 2019 kl. 13.00-14.00 (Sverige) 14.00-15.00 (Finland) 09.00-10.00 (Grönland (Nuuk)). Länk till webbinariet skickas ut till alla deltagare dagen före seminariet.
LÄS MER:
- Konferensrapporten
Urfolk och demens i Norden
Eamiálbmogat ja demeansa Davviriikkain - Om konferensen
https://nordicwelfare.org/nyheter/bryter-tystnadskultur-om-halsa-hos-nordens-urfolk - Om Nordiskt samarbete om demens https://nordicwelfare.org/valfardspolitik/natverk
- Om temanätverk på demensområdet https://nordicwelfare.org/projekt/temanatverk-inom-demensomradet