Genomfört
Urfolk och demens: Jämlika förutsättningar och villkor?
Välfärdspolitik
Fler än 400 000 människor i Norden lever med demens. Alla de nordiska länderna har nationella strategier eller riktlinjer för bättre vård och högre livskvalitet för demenssjuka och anhöriga, men det finns lite kunskap om personer med urfolksbakgrund
Välkomna till ett seminarium om situationen för samer och inuiter med demens och deras anhöriga i Sverige, Norge, Finland och Grönland!
Onsdagen den 3 oktober möts praktiker, tjänstemän, forskare och organisationer i Östersund/Staare för att diskutera bland annat anpassat stöd och service för samer med demens, språk- och kulturkompetens hos berörda personalgrupper och lyckade exempel på lokala insatser, i och utanför Sápmi. Vi tittar närmare på hur man arbetar med demensfrågor på Grönland, där urfolk är en majoritet, och på forskningsinsatser kring urfolk och demens i andra delar av världen. Det kommer även att vara diskussioner om hur olika aktörer gemensamt och var för sig kan ta frågorna vidare. Syftet är att ta fram rekommendationer för ett stärkt nordiskt samarbete kring urfolk och demens.
Seminariet är avgiftsfritt och öppet för alla intresserade. Vi vill gärna höra både från er som har egna erfarenheter, till exempel som anhörig eller praktiker inom äldrevården, från samiska organisationer och från dig som är forskare eller som arbetar med demens-, äldre- eller urfolksfrågor på policynivå.
En preliminär version av programmet hittar du genom att klicka på program-ikonen på denna sidan.
Seminariet arrangeras av Nordens välfärdscenter, Region Jämtland Härjedalen / Jïemhten Herjedaelien dajve och Staare 2018
Konferensplats
Vägbeskrivning
Till Östersund/Staare går det att resa både med tåg, flyg och bil.
Med flyg
SAS har dagligen flera avgångar från Stockholm Arlanda till Åre Östersund flygplats. Flygbolaget BRA flyger direkt till Åre Östersund flygplats från Stockholm Bromma flygplats och från Göteborg.
Flygbussar trafikerar regelbundet från flygplatsen i Östersund till Östersund centrum. Tiderna är anpassade enligt flygens ankomsttider och resan tar cirka 10-15 minuter. Tidtabeller och mer information här.
Utanför flygplatsen finns också väntande taxibilar. För att förbeställa, kontakta någon av följande bolag:
– Taxi Östersund, telefon: +46(0)63-19 90 00
– Taxi Kurir, telefon: +46(0)63-12 34 56
Med tåg
SJ trafikerar rutten Stockholm-Östersund flera gånger per dag. Mer information på sj.se.
Norrtåg erbjuder direkttåg både från Sundsvall och Trondheim till Östersund. Mer information på norrtag.se
Från tågstationen är det en promenad på 10–15 minuter in till centrum. Taxi (taxiostersund.se) och lokalbussar (ltr.se) finns utanför stationen.
Hitta till Clarion Hotel Grand
Hotellet ligger centralt i Östersund och från Östersund centralstation, dit de flesta bussar och tåg anländer är det cirka 900 meter till hotellet. Från stortorget, dit bland annat flygbussen anländer är det endast 200 meter till Clarion Hotel Grand.
Önskar du använda lokaltrafik i Östersund, rekommenderar vi ett besök på Länstrafiken i Jämtlands webbplats.
Hotell
Arrangörerna har bokat upp ett antal hotellrum på konferenshotellet, Clarion Hotel Grand, den 2-3 oktober. Rummen kan bokas i mån av tillgänglighet fram till den 17:e september 2018. Ett enkelrum inklusive frukost kostar 1390 SEK och betalning sker på hotellet.
Bokning sker direkt till hotellet. Vänligen uppge Nordens välfärdscenter för att få tillgång till de förhandsreserverade rummen.
Nordens välfärdscenter är en institution inom Nordiska ministerrådets social- och hälsosektor. Vårt uppdrag är att utveckla och stärka den nordiska välfärdsmodellen. Det gör vi genom att ta fram aktuell kunskap. Med kunskapen som bas föreslår vi både politiska och praktiska förbättringar. Våra resultat används som underlag för politiska beslut på nationell, regional och lokal nivå i de fem nordiska länderna samt Åland, Grönland och Färöarna.