FN-konvention om rättigheter blev till barnbok på Färöarna
Disability issues
22 Mar 2019
En illustrerad barnbok om en teddybjörn som heter Lukka. Det blev den kreativa lösningen när Tóra við Keldu och Ása Olsen på Färöarna ville nå ut med FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Mottagandet på Färöarna blev i det stora hela gott, men det finns fortfarande utmaningar.
Lukka betyder Lycka på färöiska, förklarar Tóra við Keldu. Hon och Ása Olsen arbetar för paraplyorganisationen Meginfelag teirra, ið bera brek í Føroyum (MBF) som består av 24 funktionshindersorganisationer. Det gemensamma målet är att värna rättigheterna för personer på Färöarna som har en funktionsnedsättning, liksom att skapa ett bra samhälle för alla att leva i.
För både barn och vuxna
Det var i det arbetet som boken Lukka kom till. Med hjälp av konstnären Edvard Fuglø och grafikern Jastrid Gullaksen illustrerades de 33 första artiklarna i FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
– Idén kom ganska spontant efter väldigt många diskussioner om hur vi i all världen skulle få folk att läsa konventionen. Vi ville att alla på Färöarna skulle känna till rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Detta för att vi tillsammans ska kunna skapa ett mer inkluderande samhälle, berättar Tóra við Keldu.
Målet med boken blev därför att ta fram en figur och ett innehåll som tilltalade både barn och vuxna så att dessa tillsammans skulle kunna diskutera ämnet. Något som Tóra við Keldu och Ása Olsen hoppas ska öka intresset på Färöarna för FN-konventionen. Och reaktionerna på boken har varit goda.
– Lärarna har fått uppslag att prata om som rör konventionen. Boken har också fungerat som en mer lättläst version för äldre elever i folkskolan, på gymnasiet och universitetet som skriver om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, säger Tóra við Keldu.
Övertyga de som inte förstår
Men det har funnits svårigheter också. Att ändra stereotypa uppfattningar om personer med funktionsnedsättning är enligt Tóra við Keldu inte alltid så lätt. Men hon menar samtidigt att det finns fördelar i ett litet samhälle som det på Färöarna.
– Utmaningen är att övertyga de som inte förstår att alla människor har samma värde. Vi människor har också en tendens att placera andra i fack utifrån hur de ser ut. Dock kan det vara en fördel att leva i ett litet samhälle där människor kommer närmre varandra och på så sätt skapar naturliga och personliga relationer. Det kan vara nyckeln till att avskaffa stereotypa tankesätt, säger Tóra við Keldu.
Related news
Children & young people
18 Sep 2024
Ensuring good living conditions for children in low-income families
Children & young people
8 Jul 2024