Genomfört
Webbinarie: Inkludering i arbetslivet, del 2 av 3 – Utrikes födda kvinnors etablering
Integration
Ta del av lärande exempel på insatser som kan skapa ett mer jämställt deltagande på den nordiska arbetsmarknaden.
OECD slår fast att utrikesfödda kvinnor står inför en tredubbel utmaning: förutom att de är kvinnor och födda i ett annat land har de ofta kort utbildning och bristande yrkeserfarenhet. Forskning visar att kvinnor missgynnas i etableringen och får färre arbetsinriktade insatser. Ta del av lärande exempel på insatser som kan skapa ett mer jämställt deltagande på den nordiska arbetsmarknaden.
Tisdag 29 januari 2019 kl. 13.00-14.00 (GMT+1).
Sista anmälan: 24 januari 2019
Case #1
Christina Merker Siesjö, ordförande, Yalla Trappan.
Yalla Trappan är ett arbetsintegrerande socialt företag och kvinnokooperativ i Rosengård i Malmö. Yalla Trappan skapar arbetstillfällen för dem som står allra längst från arbetsmarknaden: medelålders kvinnor som saknar utbildningar och yrkeserfarenheter från hemlandet, och bidrar till social hållbarhet i utsatta områden.
Case #2
Christian Larsen, projektleder, KVINFOs Mentornetværk.
KVINFOs Mentornetværk stræber efter at forløse etniske minoritetskvinders potentiale på det danske arbejdsmarked. Mentornetværket anvender frivillige mentorer, der er forankret i det danske samfund, til at støtte etniske minoritetskvinder med en bedre integration. Metoden fra KVINFOs Mentornetværk er anvendt til at starte søsterprogrammer i 30 lande og også i det nystartede mentorprojekt PIFT, der retter sig mod sårbare unge kvinder i Danmark.
Målgrupp
- Integrationssamordnare i kommuner och regioner.
- Ledare och praktiker inom utbildningssektor som arbetar med nyanlända kvinnor.
- Beslutsfattare på kommunal-, regional- och nationell nivå.
Förväntat resultat
- Ta del av expertanföranden om hur organisationer och företag arbetar för att förbättra kvinnornas etablering i arbetslivet, skapa vägar till utbildning och engagemang i lokalsamhälle.
- Ta del av innovativa lösningar som skapar mer hållbar utveckling i utsatta områden.
- Knyta kontakter och utbyta erfarenheter med nordiska kollegor och experter inom integrationsområdet.
Detta är den andra webbinariet i serien om hur vi bäst samordnar insatser för integration och får flera nyankomna i arbete. Webbinarieserien har utvecklats av Clearing centralen, Nordiskt nätverk för vuxnas lärande, Nordregio och Nordens välfärdscenter – med stöd från Nordiska ministerrådet.