Ikke-tekniske verktøy
Ikke-tekniske verktøy for å rekruttere og beholde ansatte med nedsatt funksjonsevne består av flere forskjellige hjelpeordninger som kan bidra til å støtte så vel nyansatte som personer som senere i arbeidskarrieren trenger ulike former for støtte.Noen eksempler på dette er:
Jobb-coach: er en person som fungerer som støttespiller for den enkelte ansatte i forbindelse med fagutvikling, personlig utvikling og miljø, arbeidsinkludering og arbeidshelse
Arbeidsgiverloser: er personer som har særskilt kompetanse på psykisk helse og arbeid. Losen skal være en støtte for arbeidsgivere, der målet er å hindre medarbeidere i å falle ut av arbeid og inkludere nye medarbeidere
Tilretteleggere: er personer som har i oppgave å hjelpe ansatte med nedsatt funksjonsevne til å fungere bedre på arbeidsplassen, både når det gjelder fysisk tilgjengelighet og personlig tilpasning av arbeidsoppgaver. Tilrettelegging på arbeidsplassen kan gjøres på mange ulike måter.
Det kan være organisatoriske tiltak som å justere arbeidsfordelingen, tilby nye eller midlertidige oppgaver, endre tempo, tilpasse arbeidstid, tilby opplæring eller omskolering.
Det kan også være psykososiale tiltak som å gi støtte og oppfølging, sikre verdsetting og inkludering, trygge det sosiale miljøet, tilby kollegastøtte eller styrke holdningene og kulturen.
Fysiske tiltak kan også være aktuelle. Dette kan være tilbud om tekniske hjelpemidler, tilpasning av maskiner, regulering av arbeidshøyde eller heis. Det kan også dreie seg om å justere inneklima, endre plassering i lokalene eller endre bygningsmessige forhold. (Kilde: NAV, Norge).
Individuell jobbstøtte – IPS: er et tilbud til personer med moderate til alvorlige psykiske helseproblemer, og/eller rusproblemer, som ønsker hjelp til å komme i arbeid eller beholde ordinært, lønnet arbeid. IPS tilbys hovedsakelig mennesker med moderate til alvorlige psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer/-avhengighet som ønsker deltakelse i arbeidslivet. Arbeid inngår som en viktig del av behandlingen, og jobbspesialister er en integrert del av behandlingsteamet i den kommunale helse- og omsorgstjenesten eller spesialisthelsetjenesten.
Det er åtte prinsipper for Individuell jobbstøtte (IPS):
målet er ordinær, lønnet jobb
deltagelse på bakgrunn av arbeidssøkers eget ønske
individuell jobbstøtte er en integrert del av behandlingen
jobbsøk skjer ut fra deltagerens interesser og ferdigheter
individuelt tilpasset rådgivning om økonomiske ytelser
jobbsøk starter raskt og senest etter 1 måned
systematisk jobbutvikling ut fra arbeidssøkers preferanser
oppfølgingen er ubegrenset i tid og individuelt tilpasset
Case-management: er en prosess hvor man vurderer, planlegger, koordinerer og evaluerer en klients muligheter og behov for helsetjenester og sosiale tjenester. Ivaretakelse av klientens interesser og rettigheter inngår ofte som en viktig del. Det finnes ulike modeller. Noen modeller fokuserer primært på å administrere tildelte tjenester, andre på å styrke klientens muligheter og evne til å få tilgang til og dra nytte av tjenester. I Skandinavia er case management særlig brukt i forbindelse med personer med mentale lidelser, blant annet med betydelig redusert frekvens av sykehusinnleggelse som dokumentert effekt.
Motiverende Intervju (MI): brukes av blant annet NAV i Norge som en egnet metode for å oppnå målet om inkluderende arbeidsliv. I Norge er opplæring i MI innen NAV systemet allerede utbredt, uten at det baseres på solid forskingsdokumentasjon om hvilke effekter MI har på arbeidsdeltakelse. Motiverende intervju, også kalt motiverende samtale, er en effektiv og empatisk metode for samtaler om endring, motivasjon og mestring. Målet er konstruktive samtaler hvor personen får mulighet til «å overtale seg selv» til å bestemme at endring skal skje, og så tenke ut hvordan han eller hun best kan få det til. Grunnverdiene i MI metoden er:
Partnerskap: Hjelper og person skal sammen finne ut hva som er problemet og hva som er målet. Selv om hjelper styrer samtalen skal det ikke være en manipulerende relasjon.
Aksept: Man vil ha vanskeligere for å endre seg når man føler seg uakseptert enn om man blir møtt med aksept for det man gjør. Å lære dette paradokset er et viktig og samtidig krevende arbeid for helsepersonell. Til tross for anbefalinger har pasienten alltid et valg og dette må anerkjennes i samtaler om endring.
Medfølelse: nysgjerrighet/fremkallelse: Hjelper gjør en aktiv innsats for å forstå hvordan personen har det. Hjelper lytter, og viser at hun lytter gjennom å speile det som blir sagt.
Jobcarving: er en arbeidsstrategi designet for å gi flere ansettelsesmuligheter for personer med autisme og andre funksjonsnedsettelser. Job carving innebærer å opprette, endre eller tilpasse en fellesskapsbasert jobb slik at den kan utføres av en person med nedsatt funksjonsevne, samtidig som den oppfyller arbeidsgivers behov. Job carving innebærer vanligvis å gjennomføre en oppgaveanalyse av en jobb ved å bryte den ned i en rekke mindre trinn. Dette gjør det mulig for en arbeidsgiver eller yrkesspesialist å identifisere hvilke deler av en jobb som kan fullføres av en person med nedsatt funksjonsevne. Ferdigheter tatt ut fra flere jobber kan kombineres til en ny jobb som er skreddersydd for å passe ferdigheter, preferanser og nivå av støtte som kreves for en person, og samtidig oppfyller arbeidsgiverens behov.