Nya arbetssätt för åldersvänliga städer och samhällen i Norden under pandemin
Ældre voksne
9 nov 2020
På våren stängdes de sociala mötesplatserna för äldre i städer och kommuner runt om i Norden på grund av coronapandemin. De som jobbar med åldersvänliga städer blev, precis som så många andra, tvungna att hitta nya och innovativa arbetssätt på kort varsel.
En stor del av arbetet under pandemin har skett digitalt, bland annat via telefonkontakt där frivilliga ringer runt för att kolla hur de äldre mår, håller sällskap eller erbjuder tekniskt stöd. Många aktiviteter, till exempel allsång, högläsning och gymnastik har också arrangerats digitalt. De olika åtgärderna presenterades på Nordens välfärdscenters nätverksmöte för åldersvänliga städer i slutet av oktober.
Lisa Holtz, processledare inom stadsutveckling på Göteborgs stad, lyfte fram stadens arbete med åldersvänliga städer under pandemin.
– Som i så många andra städer handlar det även hos oss mycket om att ha gått över till digitala sammanhang och aktiviteter. Vi ser glädjande nog en större vilja och motivation bland den stora äldregruppen att lära sig digital teknik, eftersom man plötsligt ser behovet av tekniken på ett annat sätt.
Kultur till kvarteret
Men inte allting har skett digitalt. Ett exempel är evenemanget Kultur till kvarteret, ett samarbete med bostadsbolag, stadsdelar, kulturförvaltningen, Folkuniversitet, Studieförbundet Bilda och Senior Göteborg.
– Den centrala frågan är hur man kan erbjuda en högre livskvalitet genom att minska känslan av isolering med kulturupplevelser till de äldre, trots coronapandemin. Med den här satsningen genomfördes liveframträdanden till närmiljöer där det fanns trygghetslägenheter för personer över 70 år. Runt 200 liveframträdanden arrangerades och det var väldigt uppskattat eftersom sociala kontakter och sammanhang har varit kraftigt begränsade för flera seniorer. Också musikerna tyckte det var givande, berättar Lisa Holtz.
– Det var väldigt fint att se hur äldre satt på sina balkonger eller gick ut på innergården där även barn vistades. Att få chansen att uppleva en härlig atmosfär på ett enkelt sätt samtidigt som vi hade de här särskilda rekommendationerna i Sverige för gruppen 70+. Nu planerar staden en fortsättning med uppträdanden inför jul på innegårdar.
Lisa Holtz säger att de nya arbetssätten och aktiviteterna kommer att synas också i det framtida arbetet.
– Speciellt det här med att komma närmare där seniorerna bor, i alla områden, inte enbart där en majoritet av de äldre bor. Det är viktigt att jobba med dem som har det svårast och att satsa på jämlika åtgärder, i enlighet med WHO:s rekommendationer för åldersvänliga städer.
Rosa bussar och älvvandring
Under nätverksmötet berättade också bland annat representanter för Oslo stad om sitt arbete med åldersvänliga städer, och konstaterade precis som Lisa Holtz att coronapandemin har medfört en hel del omställningar och förseningar i arbetet. Men de presenterade också inspiration och goda exempel för framtida arbete.
– Vi är bland annat mycket stolta över våra rosa bussar som erbjuder skjuts till över 67-åringar i fyra olika stadsdelar sex dagar i veckan. Du får ta en vän med dig om du vill och det går fint att använda rullstol eller rullator. Chauffören har fått utbildning i vad det innebär att vara äldre och kan hjälpa dig exempelvis med matkassarna. Passagerarna kan antingen hämtas hemifrån eller på annan önskad adress och köras till ställen innanför ett visst geografiskt område. Majoriteten av brukarna är över 80 år och vi hoppas utvidga systemet till två nya stadsdelar inom kort, berättar Monica Enge Eriksen som är specialrådgivare på Oslo stad.
I Oslo har man också exempelvis byggt petanquebanor och ställt ut fler bänkar runtom i staden, bland annat i parker och vid busshållplatser. Många bänkar har fått armstöd och anpassats för personer som sitter i rullstol.
Ett annat exempel är att erbjuda vandringsturer längs en älv, Hoffselven, i lugn takt.
– Vi vill göra vandringsleden vid älven mer tillgänglig för allmänheten. Alla är välkomna med på vandringen men den riktar sig framförallt till personer som av någon anledning inte kommer ut på egen hand. Vi går i lugn takt och vandringen är anpassad exempelvis för personer med rullstol eller synnedsättning. Vandringarna genomförs i samarbete med föreningen Hoffselvens venner, berättar Mari Bilben som är seniorhandledare i Bydel Ullern i Oslo.
Oslo och Göteborg hör tillsammans med Trondheim, Esbjerg, Reykjavik, Uppsala, Halstahammar, Stockholm, Gävle, Östersund och Tammerfors till ett nordiskt nätverk för åldersvänliga städer och kommuner. Nätverket koordineras av Nordens välfärdscenter.
Läs mer om Nordens välfärdscenters arbete med ett hälsosamt och aktivt åldrande här: Aktivt och hälsosamt åldrande i Norden