I framtiden kommer drönare med medicin i glesbygden
Velfærdspolitik, Velfærdsteknologi
2 maj 2019
På sina håll i nordisk glesbygd är det nu verklighet med obemannade vårdcentraler. Patienten kan logga in på en surfplatta och prata med doktorn som finns på annan ort 30 mil bort. Om det krävs kan patienten ta blodprov själv och diskutera resultatet med läkaren via videolänk.
Behövs medicin kommer doktorn inom en snar framtid ha möjlighet att skicka iväg den med en drönare. Cirka fem mil kommer en drönare att kunna klara.
– Forskning visar att människor tar emot den här tekniken med stort intresse, säger Bengt Andersson, projektledare på Nordens välfärdscenter som är med och inleder ett flerårigt nordiskt projekt om vård och omsorg på distans och e-recept.
Med i projektet Vård och omsorg på distans, VOPD, finns bland andra Glesbygdsmedicinskt centrum, GMC. Det är en forsknings- och utvecklingsenhet inom primärvården i Region Västerbotten. GMC leder utvecklingen med sju virtuella hälsorum i Västerbottens län. I de virtuella hälsorummen kan invånarna dygnet runt på egen hand ta blodprover, kontrollera sitt blodtryck och koppla upp sig via videolänk till vårdpersonal som befinner sig på en sjukstuga eller ett sjukhus.
I framtiden hoppas GMC och Region Västerbotten att invånarna i Västerbotten ska kunna använda de virtuella rummen till mer än medicinska syften. De vill kanske söka bygglov, gå en utbildning eller få psykologhjälp.
– Det mesta är möjligt för att det finns teknik, säger Bengt Andersson.
Vård och omsorg på distans
Med en åldrande befolkning och avfolkade områden i hela Norden är digitalisering och distanslösningar den nya infrastrukturen. Med den kan vi både bevara den nordiska välfärdsmodellen och säkerställa att olika slags välfärdstjänster är tillgängliga för alla medborgare – oavsett var i landet de bor.
I VOPD arbetar Nordens välfärdscenter med en kartläggning i hela Norden för att hitta väletablerade exempel på digitala lösningar som fungerar. Det handlar om lösningar som redan har implementerats och som används. Inga projekt eller försök.
Särskilt intressanta kategorier i kartläggningen är:
- Fjärrbehandling – Det rör sig om telemedicin, behandling och rådgivning via online-verktyg och egenbehandling. Det berör främst behandling och vård på distans.
- Fjärrmonitorering – Det handlar om sensorer, kameror, påminnelser och datainsamling. Det berör främst socialomsorg på distans.
- Fjärrmöten – Det berör alla slags möten, både mellan professioner och mellan medborgare och profession.
- Nya digitala tjänster för vård och omsorg. Här är syftet att hitta nya innovativa lösningar, både i form av privata och offentliga samarbeten och även modeller där medborgare kan ta ett större eget ansvar.
Efterfrågan på omsorg ökar
Snart är 25 procent av invånarna i de nordiska länderna över 65 år. I Sverige är detta redan ett faktum. Att fler lever längre är positivt. En del behöver mycket vård och omsorg och många äldre är friska långt upp i åren. Oavsett hälsostatus behöver åldrande personer stöd i olika form.
– Vi som lever i Norden har varit de första att möta utvecklingen med allt fler äldre i befolkningen och allt färre yrkesverksamma som ska försörja allt fler. Efterfrågan på kommunala omsorgstjänster kommer att fortsätta öka, säger Bengt Andersson, projektledare på Nordens välfärdscenter, och tillägger:
– Det är smart ur många synvinklar att Norden fortsätter som föregångare med arbetet om hur våra samhällen ska möta den demografiska utvecklingen med olika slags digitala lösningar och distanslösningar.
Vård och omsorg på distans
VOPD är ett prioriterat projekt av Nordiska ministerrådet som initierades av det svenska ordförandeskapet 2018. Nordens välfärdscenter och Glesbygdsmedicinskt centrum i region Västerbotten projektleder arbetet med stöd av Nordregio.