Norge
Norge klassar drycker starkare än 2,5 volymprocent som alkohol. Åldersgränser kan dock även appliceras på produkter som innehåller mellan 0,7 och 2,5 volymprocent.
Norge är inte med i EU, men medlem av det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet sedan år 1994.
Norge har statligt alkoholmonopol, Vinmonopolet, som säljer alla drycker över 4,7 volymprocent. Helse- og omsorgsdepartementet bär huvudansvaret för alkoholpolitiken.
Norge har en restriktiv alkoholpolitik med höga priser och begränsad tillgänglighet. Samtidigt har tillgängligheten på alkohol ökat markant. Liksom de övriga nordiska monopolländerna har Norges alkoholpolitik genomgått förändringar under 1990- och 2000-talet. 1990 fanns till exempel endast 106 Vinmonopolbutiker medan motsvarande siffra 2022 var 337 butiker.
Den norska alkoholpolitikens allmänna mål är att minska alkoholrelaterade problem, skador och sjukdomar genom att skära ned på totalkonsumtionen.
Helsedirektoratet ser till att alkohollagen efterföljs och arbetar för ett sunt alkoholklimat genom preventivt arbete. På Folkehelseinstituttets webbplats finns mer information om alkoholrelaterade frågor i Norge.
All marknadsföring av alkoholhaltiga drycker är förbjuden i Norge.
Förekomsten av rattfylla i Norge är låg, lägre än genomsnittet i Europa. Från 1 januari 2019 blev det obligatoriskt med alkolås i alla nya bussar och minibussar som används för persontransport mot betalning, till exempel skolskjutsar. Fordon som redan är registrerade måste montera alkolås i bilen före 2024, eller tas ur trafik.
Norge införda strikta coronarestriktioner under pandemin, som kom att påverka gränshandel och resenärer, samt utskänkningen.